Nederland als belangrijke speler op de wereldwijde waterstofmarkt
Door samenwerkingen te zoeken met buitenlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen, kan GroenvermogenNL de impact van haar projecten vergroten en bijdragen aan de wereldwijde waterstofeconomie. GroenvermogenNL richt zich op het benutten van internationale samenwerking om de Nederlandse waterstofsector te ondersteunen, of het nu gaat om de import readiness van Nederland of het stimuleren van innovatie door grensoverschrijdende samenwerking.
Concreet betekent dit dat GroenvermogenNL:
- internationale samenwerking stimuleert door het faciliteren van internationale werkbezoeken, het coördineren van relaties tussen Nederlandse en buitenlandse bedrijven, en het werken aan de import readiness van Nederland.
- bijdraagt aan het matchen van Nederlandse mkb’s met internationale partners, wat leidt tot de vorming van nieuwe consortia die gezamenlijk subsidies kunnen aanvragen.
- bijdraagt aan de positionering van Nederland als belangrijke speler in de wereldwijde waterstofmarkt door actief deel te nemen aan internationale netwerken en conferenties.
3x ondersteuning van internationale samenwerking
GroenvermogenNL werkt op drie manieren aan het bevorderen van de internationale samenwerking in groene waterstof.
1. Versnellen van waterstofimport
De kosten voor de productie van groene waterstof zijn in bepaalde regio’s veel lager dan in andere. Daardoor is import cruciaal is voor landen zoals Nederland, waar de lokale productie onvoldoende is om de eigen strategische doelstellingen te halen. GroenvermogenNL ondersteunt bij het import klaar maken van de Nederlandse havens om de kosten te verlagen en groene waterstof toegankelijker te maken. Betaalbare waterstof is voor de GroenvermogenNL-projecten een cruciaal element.
2. Stimuleren van (wetenschappelijke) waterstofinnovaties door grensoverschrijdende samenwerking
GroenvermogenNL stimuleert grensoverschrijdende samenwerking tussen ondernemers en wetenschappers. Internationale partnerschappen bevorderen innovatie door verschillende perspectieven en expertise samen te brengen. Nieuwe markten, technologieën en bedrijfsmodellen inspireren ondernemers, wat helpt de waterstofeconomie vooruit te stuwen. Op wetenschappelijk gebied vergemakkelijkt internationale samenwerking het delen van kennis en middelen, waardoor technologische doorbraken worden versneld die geen enkel land alleen zou kunnen bereiken. GroenvermogenNL ondersteunt daarom niet alleen de nationale waterstofcommunity, maar stimuleert ook de connectie met internationale partijen. De focus ligt met name op samenwerking met België en Duitsland.
3. GVNL als versterker van de internationale positie van de Nederlandse (mkb-)maakindustrie
Door innovatie en internationale samenwerking te stimuleren, kan de Nederlandse maakindustrie verder worden ontwikkeld, ten gunste van de waterstofeconomie. Dit draagt bij aan economische groei en werkgelegenheid. GroenvermogenNL investeert in onderzoek en expertise bij het MKB en nodigt hen uit deze ook internationaal te delen. Door tastbare resultaten ook internationaal zichtbaar te maken, kan innovatie aandacht trekken voor Nederland en zijn ondernemers. Bovendien kunnen succesvolle innovaties nieuw talent aantrekken uit het buitenland.
Verder lezen over internationale kansen in groene waterstof
Lees verder in de internationale waterstofgids: https://topsectorenergie.nl/documents/1144/NL_Dutch_solutions_for_a_hydrogen_economy_edition_2024.pdf
Lees meer over import van groene waterstof: https://www.nationaalwaterstofprogramma.nl/themas/thema+import/default.aspx
Sluit je aan bij Platform Waterstof Internationaal: https://www.nationaalwaterstofprogramma.nl/internationaal/platform+waterstof+internationaal/over+platform+waterstof+internationaal/default.aspx
TKI Nieuw Gas biedt een mooi overzicht van documenten en mogelijkheden voor internationale samenwerking in waterstof: https://topsectorenergie.nl/nl/maak-kennis-met-tse/waterstof/internationale-kansen-voor-waterstof/
Vragen over onze internationale activiteiten?
Neem contact op met Siep Bouma

Siep Bouma
International Project Manager Hydrogen