Subsidie & Instrumentarium

Pilots & kleine demonstraties

Wilt u als ondernemer minder energie gebruiken in uw productieproces? Heeft u een innovatieve techniek waarmee u minder CO2 uitstoot? Voor pilot- of demonstratieprojecten binnen uw bedrijf kunt u subsidie aanvragen vanuit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).

Heropening Subsidieregeling DEI+: Waterstof en Groene Chemie (GroenvermogenNL)

Op 3 juli 2023 is de subsidieregeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) Waterstof en Groene Chemie (GroenvermogenNL) heropend. Deze regeling heeft als doel het bevorderen van de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten op het gebied van waterstofproductie, -transport, -opslag en -toepassing. Ondernemers die werken aan innovaties binnen deze sector worden aangemoedigd om een aanvraag in te dienen. 

Voor projecten die zich kwalificeren voor het portfolio van GroenvermogenNL en zich in de fase van TRL 6, 7 of 8 bevinden is ca € 100 mln aan budget beschikbaar. In de eerste ronde openstelling is op een tweetal projecten subsidie toegekend ter hoogte van in totaal 18,4 miljoen euro aan Hollandia BV en HYGRO Energy BV. Lees het nieuwsbericht hierover  

De huidige openstelling van de DEI-regeling voor GroenvermogenNL richt zich op pilots, kleine demonstraties en regionale testfaciliteiten ter ondersteuning van de volgende technology readiness levels: 

  • TRL 6 Demonstratie prototype in testomgeving 
  • TRL 7 Demonstratie prototype in operationele omgeving
  • TRL 8 Product/dienst is compleet en operationeel maar nog niet in de fase van marktintroductie

In het tweede kwartaal van 2024 wordt geëvalueerd wat de DEI-regeling tot dan toe heeft betekend voor GroenvermogenNL. Op basis daarvan wordt besloten of, en zo ja met welke eventuele aanpassingen de DEI-regeling nog een keer voor GroenvermogenNL wordt opengesteld. Het streven is om rond de zomer van 2024 een volgende tranche beschikbaar te stellen via het publiceren van een regeling voor dit soort projecten.   

Op de pagina ‘Projecten’ staat een overzicht van de projecten die subsidie hebben ontvangen vanuit het GroenvermogenNL budget voor pilot support. 

Het hoe en waarom over de DEI-regeling

Binnen de film wordt nog gesproken over de maximale 15 miljoen subsidie. Inmiddels is dat gewijzigd naar 25mlj voor pilots en test en experimenten en  infrastructuur en 30mlj voor demo’s.

Met Ed Buddenbaum – Programmamanager GroenvermogenNL
Robbert van der Pluijm –
Jörg Gigler – Directeur TKI new energy – Energy innovation NL

Met dank aan het ispt megawat test center
Enterance Centre of expertise energy