Opwek van groene waterstof bij zonneparken

Het project H2 Hollandia onderzoekt oplossingen voor opwek van groene waterstof bij zonneparken. Initiatiefnemers Repowered, Avitec en Novar bundelen hun krachten en realiseren een groenewaterstofproductie-installatie bij Zonnepark Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen (Drenthe). Het doel is om in begin 2024 groene waterstof te produceren met een gedeelte van de zonne-energie die wordt opgewekt door Vloeivelden Hollandia. Door een 5 MW elektrolyser te plaatsen bij het 115 MWp zonnepark Vloeivelden, produceert dit project ongeveer 300.000 kg waterstof per jaar. Hiermee kan het curtailment (stroom dat niet aan het net kan worden geleverd en daarom verloren gaat) van het zonnepark halveren.

100 % groene waterstof

Het zonnepark Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen wekt met 300.000 geïnstalleerde zonnepanelen meer stroom op dan dat het op het elektriciteitsnet kwijt kan. Om deze opgewekte groene stroom toch zinvol toe te passen, wordt het omgezet in 100% groene waterstof. Die kan op ieder gewenst moment op een later tijdstip weer worden omgezet in bruikbare energie.

Door de directe koppeling met het zonnepark, wordt het elektriciteitsnet niet belast door de waterstofproductie. Het waterstofsysteem gebruikt de zonnestroom namelijk vóórdat deze het net op gaat. Op zonnige dagen -als het zonnepark te veel energie opwekt- kan de elektrolyser een gedeelte van deze niet-leverbare piek toch omzetten naar waterstof. Zo kan het H2 Hollandia project kan bijna de helft van alle niet-leverbare stroom toch effectief gebruiken voor waterstofproductie.

Groene waterstof door H2 Hollandia

H2 Hollandia produceert groene waterstof die op locatie in tubetrailers wordt gevuld. Dit zijn vrachtwagens met cilinders op hoge druk waar de waterstof mee kan worden vervoerd. De afnemer van H2 Hollandia gebruikt de flessentrailers om de waterstof naar de eindgebruiker te brengen. Bijvoorbeeld tankstations voor zwaar transport. Naast de productie van waterstof levert dit productieproces ook pure zuurstof op. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de beluchting van waterzuiveringsinstallaties.

Consortium

Het consortium van H2 Hollandia bestaat uit Repowered, Avitec en Novar

Subsidie

Dankzij de DEI+- subsidie kan Hollandia een PEM-elektrolyser van 5 megawatt bouwen die via een directe lijn is aangesloten op het zonnepark. De opgewekte stroom uit de zonnepanelen kan zo via de elektrolyser omgezet worden in waterstof.