Arbeidsmarktkrapte en skillsgap zijn groot probleem. Human Capital Agenda 2024-2029 pakt dit aan. Focust op opleidingen en ontwikkeling professionals in sector, ook bij mkb.
Ook Technopolis en Hutspot raden samenwerking aan tussen onderwijs en bedrijfsleven. “De innovaties vinden in het werkveld plaats en het gaat erom dat je die snel in het onderwijs weet te brengen”, zegt Zegel. “Bijvoorbeeld in learning communities waarin studenten en professionals leren op de werkvloer. Daarnaast is samenwerking binnen het initieel onderwijs van belang om te zorgen voor een brede energietransitieopleiding en om een wildgroei aan waterstofminoren te voorkomen. GroenvermogenNL kan hierin de regie pakken. Ook om ervoor te zorgen dat het onderwijs aandacht blijft geven aan groene waterstof.”
GroenvermogenNL heeft Mott McDonald gevraagd een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar een testfaciliteit voor apparatuur in de laatste innovatiefasen waarmee groene waterstof kan worden geproduceerd. Op basis van bijgaand rapport wil GroenvermogenNL aanvullende stappen zetten om binnen afzienbare termijn te komen tot zo’n faciliteit. Daarbij speelt de ontwikkeling van de business case voor zo’n faciliteit een belangrijke rol.
Om een werkend skills-gebaseerd arbeidsmarktsysteem te ontwikkelen, heeft de Human Capital Agenda van de GroenvermogenNL in nauwe samenwerking met Topsector Energie en de LLO Katalysator onderzoek laten uitvoeren om inzicht te krijgen in welke stappen er gezet moeten worden om dit te kunnen realiseren.
Mkb-bedrijven spelen een belangrijke rol in de waterstoftransitie. Hoe kan GroenvermogenNL hen daarin het beste ondersteunen? Ter voorbereiding van een innovatie- en stimuleringsprogramma voor het mkb onderzocht Dialogic de behoeften van ondernemers.
KPMG voerde een verkenning uit voor het post-initiële onderwijs. Om met het initieel onderwijs te beginnen: uit een inventarisatie op basis van deskresearch en interviews met onder andere de regionale liaisons van GroenvermogenNL blijken in elk geval 54 opleidingen zich op waterstof te richten.
In opdracht van GroenvermogenNL en Platform Talent voor Technologie voerden CE Delft en SEO Economisch Onderzoek een arbeidsmarktonderzoek uit om de vraag naar arbeid bij de waterstoftransitie in kaart te brengen.
GroenvermogenNL heeft Mott McDonald gevraagd om een inventarisatie te maken van de kostensoorten die mogelijk subsidiabel kunnen worden in een regeling voor het subsidiëren van keteninnovatieprojecten. Het rapport hierover is bijgevoegd.