In juli heeft NWO een nieuwe call geopend van GroenvermogenNL vanuit het Nationaal Groeifonds: ‘Learning communities als aanjagers voor de groene waterstofeconomie’. Het doel is om met learning communities praktijkgericht onderzoek te stimuleren naar regionale oplossingen voor een responsief ecosysteem van werken, leren en innoveren. Ben je als bedrijf, onderwijs- of onderzoeksinstelling geïnteresseerd in deze call? Meld je dan vóór 15 oktober aan voor de verplichte workshops.

Met de call wil GroenvermogenNL de groene waterstofeconomie versnellen. Daarvoor zijn investeringen, innovatie en opschaling cruciaal. Dit vereist bijna 38.000 goed opgeleide professionals. Voor deze uitdaging heeft GroenvermogenNL samen met een groot aantal stakeholders een human capital agenda (HCA) opgesteld. Doel is dat voldoende werkende professionals tijdig de vereiste kennis en vaardigheden krijgen.

Regionale learning communities

Voor het slagen van de waterstoftransitie is veel nieuwe kennis nodig. Om deze nieuwe kennis in te zetten op de arbeidsmarkt verbindt GroenvermogenNL kennisontwikkeling met regionale learning communities. Dit zijn regionale samenwerkingsverbanden waarin bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen gezamenlijk werken, leren en innoveren. In deze learning communities implementeren zij resultaten van onderzoek en ontwikkelen die verder in de praktijk. Zo kunnen professionals en studenten hun vaardigheden continu verbeteren.

Responsief ecosysteem werken, leren en innoveren

De centrale vraag van de call is: ‘Hoe kan een responsief ecosysteem met een sterke verbondenheid tussen werken, leren en innoveren ontwikkeld worden waarin kennis- en skillsontwikkeling voor (toekomstige) waterstofprofessionals samengaan om de time-to-job te verkorten?’ Met de call vraagt GroenvermogenNL aanvragende partijen om consortia te vormen en de samenwerking te zoeken met regionale learning communities. 

Budget per regio

Voor de call is een subsidiebudget van in totaal ruim € 26,8 miljoen beschikbaar voor onderzoek. Er kunnen 7 aanvragen worden toegekend, elk uit 1 regio in Nederland. Per regionale aanvraag geldt een maximaal subsidiebedrag.

Bijzondere procedure: één consortium, één projectplan

De call wordt uitgevoerd door NWO. We hebben gekozen voor een bijzondere procedure:

  • Er is geen competitie tussen subsidieaanvragers. Partijen werken samen aan één projectplan per regio.
  • In elke regio nemen partijen deel aan 2 workshops.
  • Ook bedrijven kunnen subsidie aanvragen (voor maximaal 40%).

Verplichte workshops: meld je vóór 15 oktober aan

Het doel is tijdens regionale workshops als inschrijvende partijen een consortium te vormen en te werken aan een gezamenlijk projectplan. De eerste regionale workshop vindt plaats tussen 4 en 15 november 2024, gevolgd door een tweede nationale workshop in week 3 van 2025. Voor de call is deelname aan de workshops verplicht. De inschrijfdeadline voor deze workshops is op 15 oktober 2024 om 14.00 uur (CEST).

Bekijk de call en schrijf je in voor de workshops.

 

GroenvermogenNL: versneld gebruik groene waterstof

GroenvermogenNL is een programma gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het wil het gebruik van groene waterstof in de Nederlandse industrie stimuleren en versnellen door in te zetten op R&D, pilotprojecten, demonstraties en Human Capital Agenda. Hiervoor is tot en met 2030 een budget gereserveerd van in totaal € 838 miljoen.