GroenvermogenNL heeft in samenwerking met NWO € 12 miljoen subsidie beschikbaar gesteld aan HySUCCESS. Daarbij  is € 1 miljoen een bijdrage van het bedrijfsleven. Dit consortium van partijen uit het kennisveld en bedrijfsleven gaat uitgebreid onderzoek doen naar de sociaaleconomische factoren rond de transitie naar een groene waterstofeconomie.

De transitie naar een groene waterstofeconomie is niet alleen een technologisch vraagstuk. Ook sociaal-maatschappelijke, juridische en economische factoren spelen een sleutelrol. Is er publieke steun voor de grootschalige toepassing van waterstof? Werkt wet- en regelgeving mee? En is de industrie bereid erin te investeren?

Breed consortium uit kennis- en werkveld

GroenvermogenNL richt zich met 1 van de 7 onderdelen van het R&D-programma op de sociaaleconomische factoren van een succesvolle waterstoftransitie. Voor dit onderdeel hebben partijen uit het kennisveld en het bedrijfsleven hun krachten gebundeld binnen 1 breed consortium: HySUCCESS (Social, User aCCeptable, Economically Sustainable Systems for hydrogen). Het consortium bestaat uit 10 universiteiten, 5 hogescholen, 4 commerciële organisaties en een branchevereniging.

Onderzoek naar sociaaleconomische aspecten

De partijen binnen HySUCCESS hebben met succes een gezamenlijk projectvoorstel geschreven voor hun sociaaleconomisch onderzoek. Het consortium zal evalueren hoe economische, juridische, beleidsmatige en sociaalculturele aspecten de implementatie van groene waterstof kunnen belemmeren of juist bevorderen. Ook wil HySUCCESS strategieën identificeren om belemmeringen voor grootschalige productie en gebruik tegen te gaan. Het consortium onderzoekt verder de eventuele negatieve milieueffecten van het gebruik van groene waterstof en hoe je die kunt beperken.

Toepassing van waterstof bevorderen

Met het onderzoek, dat onder leiding staat van hoogleraren Linda Steg (Rijksuniversiteit Groningen) en Henk Akkermans (Tilburg University), wil HySUCCESS de sociale en economische omstandigheden ondersteunen om grootschalige toepassing van waterstof te bevorderen. Bijvoorbeeld door bedrijfseconomische lessen, beleidsaanbevelingen en regelgevingskaders te geven, door te wijzen op regionale arbeidsmarkteffecten, door inzicht te geven in de drijfveren van publieke acceptatie en daarmee te zorgen voor een rechtvaardige waterstoftransitie.

Meer weten over het onderzoek?

Het onderzoek van HySUCCESS loopt tot 2028. Het consortium zal eind 2024 een officieel kick-offevenement organiseren.

GroenvermogenNL: innovatiemotor van de groenewaterstofeconomie

GroenvermogenNL is een programma gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het wil het gebruik van groene waterstof in de Nederlandse industrie stimuleren en versnellen door in te zetten op R&D, pilotprojecten, demonstraties en Human Capital Agenda. Hiervoor is tot en met 2030 een budget gereserveerd van in totaal € 838 miljoen.