De Ierse aanpak voor een Leven Lang Ontwikkelen (LLO): 3 lessen voor Nederland
Op uitnodiging van de LLO-katalysator heeft een Nederlandse delegatie van de Samenhangede aanpak van 5 tot en met 7 maart deelgenomen aan de studiereis naar Cork, Ierland. Marsha Wagner nam deel namens GroenvermogenNL en de Topsector Energie. Het doel was om te leren van internationale good practices. Dit bezoek bood een unieke kans om te ontdekken hoe Ierland LLO structureel heeft georganiseerd en wat Nederland daarvan kan leren. Ierland heeft een National Training Fund (NTF) van ruim €1 miljard per jaar, waarmee grootschalig wordt geïnvesteerd in om- en bijscholing.
3 lessen voor effectieve strategieën uit Ierland
- Een structurele en integrale aanpak
Ierland benadert LLO als een samenspel tussen overheid, bedrijven en onderwijsinstellingen. Samen zorgen zij voor een systeem waarin leren en werken continu in elkaar overlopen. Ze bieden een overzichtelijk aantal programma’s voor verschillende groepen professionals op de arbeidsmarkt (zoals het programma Springboard+). - Microcredentials als bouwstenen voor flexibel leren
Door korte, erkende leertrajecten aan te bieden, kunnen werkenden zich eenvoudig bijscholen en bieden zij Recognizing Prior Learning (RPL) aan als integraal onderdeel van deze leertrajecten.
Learning City-benadering
In Cork wordt leren niet alleen in klaslokalen gefaciliteerd, maar veel breder: van buurthuizen tot bedrijven. Leren wordt gezien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de hele gemeenschap. Er is bijvoorbeeld een jaarlijkse door de community georganiseerd Learning City festival. UNESCO heeft Cork bestempeld als Learning City.
Voor Marsha Wagner was het bezoek een inspirerende ervaring: “Het is indrukwekkend hoe Ierland erin slaagt om leren en werken met elkaar te verbinden, waardoor mensen in beweging blijven en bedrijven wendbaar blijven. Een van de belangrijkste succesfactoren is dat zij het vanuit een ecosysteem en community als geheel benaderen: iedereen is hier afhankelijk van, nu en in de toekomst, van jong tot oud. En dit wordt in sterke mate mogelijk gemaakt door het National Talent Fund en is geborgd in een sterke cultuur binnen de gemeenschap.”

Samenwerken aan een sterker nationaal leersysteem voor de energietransitie
De lessen uit het bezoek aan Cork gaan de partners van het programma ‘Samenhangende aanpak’ vertalen naar de Nederlandse praktijk.
Deelnemende organisaties aan de studiereis
LLO-Katalysator, NPuls, Katapult/Opschaling PPS, GroenvermogenNL, Topsector Energie, Vereniging Hogescholen, MBO Raad, Universiteiten Nederland, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Als je vragen hebt over dit artikel, neem dan contact op met

Marsha Wagner
Programma Manager