9 juli 2025 | Human Capital Agenda

Digitale jobcoach zorgt voor meer technische professionals 

Het Arbeidsmatchplatform (AMP) is het eerste werkgeversinitiatief ​binnen de energietransitie ​dat grootschalig skillsmatching toepast. Het AMP ​vergroot de instroom van ​talent voor de energietransitie ​door te kijken naar ​vaardigheden in plaats van diploma’s en begeleidt hen naar een baan. Hiermee sluit het naadloos aan op GroenvermogenNL’s Make Hydrogen Work-concept, gericht op het versnellen van de arbeidsmarktontwikkeling rondom waterstof. Tijdens het jaarlijkse Make Hydrogen Work gaf Njord Pattiasina een workshop over het AMP: “Laten we het praten laten en gewoon starten.”

Het Arbeidsmarktmatchplatform is meer dan een digitaal platform. Het fungeert als digitale jobcoach voor ​mensen die de stap in techniek willen zetten​​. Zij worden op maat begeleid naar een baan in de energietransitie. Het initiatief komt van Alliander in samenwerking met Enexis, KPN, Stedin, TenneT, Van Gelder en Van Voskuilen. De ambitie: binnen vijf jaar 10.000 technici matchen​​.

Pattiasina: “Ons uitgangspunt is de perfecte match te vinden door inzicht in skills. Het Arbeidsmatchplatform stelt de kandidaat centraal en kijkt wat er past bij zijn of haar skills.​”

Het AMP combineert hiervoor technologie met mensenwerk: een geavanceerd platform​ en jobcoaches zorgen ​samen ​voor een zorgvuldige begeleiding van kandidaten.

Van bakker naar meterwisselaar

Tijdens het jaarlijkse Make Hydrogen Work event lichtte Pattiasina toe hoe de matching op skills kan helpen om mensen echt aan de slag te krijgen in de energietransitie, zonder vast te houden aan diploma-eisen. Het AMP creëert een transparante ‘skillskaart’ waarin overlap zichtbaar wordt tussen verschillende functies. Het voorbeeld tussen het beroep bakker en meterwisselaar is verrassend. Maar als Pattiasina toelicht dat er veel overlap in competentie is, wordt het logisch. Pattiasina: “Wat wij zien is dat mensen de overstap naar een technisch beroep wel willen maken, de zogeheten zij-instromers, maar dat de route ernaartoe ​ ​complex is. ​

Er zijn veel vragen die opkomen: ​​​​moet ik ​een opleiding volgen​, heb ik ​​​een netwerk nodig​, moet ik investeren?​ Het Arbeidsmatchplatform is het startpunt om die overstap wel te maken. Het biedt werkzoekenden gerichte ​ondersteuning​​     ​. Tegelijkertijd opent het de deuren naar een nieuwe groep kandidaten voor werkgevers. Het AMP is er ook voor technici die de volgende beroepsuitdaging misschien niet zien. Die moeten we vooral behouden, want we hebben al deze professionals hard nodig.”

Bekijk hoe het Arbeidsmatchplatform werkt 

Regionale aanpak

Het Arbeidsmatchplatform ​​wordt ​​​​​​regionaal​ uitgerold​, want een passende match binnen de eigen regio is essentieel voor duurzame carrièrepaden en het voorkomen van mismatches in mobiliteit. “We ​​werken nu ​​​in de regio​​’s​​ Arnhem-Nijmegen​, Utrecht, Rotterdam en Groningen​. Het doel is landelijk actief te zijn, maar wel met een regionale aanpak,” licht Pattiasina toe. Dat is precies waar het human capital programma van GroenvermogenNL ook voor staat: een regionale aanpak met landelijke coördinatie. De human capital agenda van GroenvermogenNL werkt regionaal omdat de energietransitie – en met name de ontwikkeling van waterstof – vraagt om maatwerk per regio, afhankelijk van de aanwezige infrastructuur, bedrijven en onderwijsinstellingen. Door regionale ecosystemen te versterken, kunnen opleidingen en loopbaanpaden beter aansluiten op de lokale vraag naar waterstoftechnici. Via onder meer Make Hydrogen Work stimuleert GroenvermogenNL samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijven om gericht op te leiden en duurzaam te plaatsen.

Wetenschappelijke onderbouwing

Het Arbeidsmatchplatform ​werkt ​​ook ​aan ​een wetenschappelijke onderbouwing van de effectiviteit van skillsbased matching. “Levert onze skills-manier op dat mensen met afstand tot de markt sneller aan werk komen? Worden vacatures inderdaad sneller vervuld?”, vraagt Pattiasina. Daarvoor zijn er aan de Erasmus en Tilburg Universiteit twee promovendi ​gestart ​die de ​skills interventies ​​ onderzoeken​, in een programma samen met de Werkgeversvereniging Energie, Nuts en Afvalbedrijven (WENB) en Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Nederlandse Waterbedrijven ​.

Bekijk het Arbeidsmatchplatform hier 
Vragen? Stel ze aan Njord Pattiasina.