Een belangrijke doelstelling van GroenvermogenNL is om industriële chemische processen te vergroenen en circulair te maken. Momenteel is een groot R&D-consortium van tientallen bedrijven en kennisinstellingen bezig met een plan voor vergroening van koolstofgebaseerde chemie. Na een laatste workshop medio januari werken de partners toe naar een definitief voorstel in maart. 

De chemische industrie is van grote waarde voor de Nederlandse economie. Daarom is het belangrijk dat Nederland de sector weet te behouden en laat mee veranderen met de energietransitie. Bovendien kan de chemie een grote bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door te kiezen voor groene chemie en groene elektronen. Hier zet GroenvermogenNL dan ook volop in.

Koolstofgebaseerde chemie schoon en circulair maken

In september 2024 opende GroenvermogenNL in samenwerking met uitvoerder NWO een nieuwe call voor een schone en circulaire chemische industrie (Werkpakket 4). Het gaat om de inzet van waterstof en groene elektronen voor de productie van koolstofgebaseerde chemicaliën. Het doel is om de CO2-uitstoot bij dit proces te verminderen. Denk aan R&D op TRL-niveau 2-6 op het gebied van:

  • Direct gebruik van waterstof om CO2 om te zetten in koolstofgebaseerde brandstoffen en platformchemicaliën.
  • Direct gebruik van elektronen om CO2 of CO om te zetten in koolstofgebaseerde brandstoffen en platformchemicaliën.
  • Direct gebruik van elektronen om chemische processen te verwarmen voor de productie van koolstofgebaseerde brandstoffen en platformchemicaliën.
  • Verbetering van conversie en efficiëntie door slimme combinaties en door integratie van installaties en locaties, waarbij je rekening houdt met intermitterende productie.

Breed consortium van bedrijven en kennisinstellingen

Voor de call werken tientallen kennisinstellingen en bedrijven samen. “Om de transitie naar de groene chemie te maken moeten we de grote bedrijven groener maken en de kleine groene bedrijven groter”, zegt Maryam Alimoradi Jazi, programmamanager bij GroenvermogenNL. “We hebben hen allemaal nodig om de chemische sector te vergroenen, plus de kennisinstellingen die hen kunnen ondersteunen met hun expertise. In dit brede consortium zijn al deze partijen goed vertegenwoordigd.”

In workshops werken aan gezamenlijk projectvoorstel

In december kwam het consortium voor het eerst bijeen voor een workshop van 2,5 dag. Daarin bespraken de partners de richting van hun projectplan. Waar zit de behoefte voor innovatie en verduurzaming bij de industrie en hoe kunnen kennisinstellingen daarin helpen? Vervolgens werkten de benoemde programma- en taakleiders van het consortium de inhoud verder uit om in de derde week van januari opnieuw bijeen te komen voor de tweede workshop. “Ze hebben daarin goede inhoudelijke stappen gezet, onder meer door de belangrijkste activiteiten te definiëren”, zegt Alimoradi Jazi. Uiterlijk 25 maart levert het consortium het gezamenlijk projectvoorstel in.

Bekijk hoe de workshop in januari verliep

Meer informatie

Wil je op de hoogte blijven van de call? Abonneer je op de nieuwsbrief van GroenvermogenNL.