Met 58 partners, een subsidie van ruim € 34,5 miljoen en een totaal budget van ruim € 50 miljoen is het nieuwe HyPRO project van GroenvermogenNL het grootste R&D-project naar groene waterstof in Nederland tot nu toe. Dit R&D-project werd deze week gehonoreerd door NWO. Het consortium gaat onderzoek doen naar een duurzamere productie van waterstof door elektrolyse- & plasma technologie te verbeteren: “het hart van de waterstofrevolutie.”

Om de kosten van groene waterstof te verlagen en de productie ervan op te schalen is het nodig de technologie van elektrolyse te verbeteren. Het R&D-consortium HyPRO gaat hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Het consortium richt zich ook op de ontwikkeling van een Nederlandse toeleveringsketen voor materialen, componenten en systemen. HyPRO is het vierde R&D-project van Nationaal Groeifonds programma GroenvermogenNL dat van start gaat.

Paulien Herder, bestuurslid van GroenvermogenNL:

“GroenvermogenNL is een belangrijke motor voor de ontwikkeling en opschaling van kosten-efficiënte en maatschappelijk verantwoorde groene waterstof. Dit HyPRO consortium vervult daarin een cruciale rol, want met al deze binnen- en buitenlandse toonaangevende partners zal het concrete stappen zetten in het verbeteren van de elektrolysetechnologie – het hart van de waterstofrevolutie.  Hiermee draagt HyPRO direct bij aan de doelstellingen van GroenvermogenNL: de Nederlandse maakindustrie en daarmee de economie te stimuleren door innovaties te realiseren in de technologie.”
Over het internationale consortium: 58 partners
De naam HyPRO is afgeleid van towards flexible, durable, and high-performance Hydrogen Production Technology. Het consortium HyPRO werd, net als de andere R&D-projecten van GroenvermogenNL,  gevormd tijdens twee intensieve workshops waarbij alle partijen gezamenlijk tot één voorstel moesten komen. Het HyPRO-project wordt gecoördineerd door TNO samen met de technische universiteit Twente. HyPRO is een samenwerking van tien universiteiten, vijf hogescholen, twee onderzoeksinstituten en meer dan veertig bedrijven, waarvan de 15 Nederlandse waterstof start-ups een belangrijke rol spelen.  Bijzonder is ook dat bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Brazilië, Japan en Amerika financieel of inkind bijdragen aan dit consortium. Het onderzoek van HyPRO loopt tot 2029.

Lennart van der Burg waterstof expert TNO en projectcoördinator:

“In het HyPRO consortium gaan 17 kennisinstellingen en 41 bedrijven samenwerken aan het grootste waterstofonderzoeksproject van Nederland. Het hoofddoel: waterstofproductietechnologie verder ontwikkelen en de implementatie versnellen. Het is een uniek internationaal consortium waar de hele waterstofproductieketen betrokken is. Van ontwikkelaars van hightech componenten en machines tot aan de (toekomstige) waterstofproducenten van Nederland. De klimaat- en energietransitie is urgent. Groene waterstof zal een belangrijke rol spelen voor de verduurzaming van onder andere de zware industrie en voor de integratie en opslag van duurzame elektriciteit uit wind op zee. Dit HyPRO consortium versterkt de kennisbasis van Nederland op gebied van waterstofproductietechnologie, de ontwikkeling van hightech bedrijven voor het verdienvermogen van Nederland en een serie innovaties die de waterstofproductietechnologie efficiënter en duurzamer maken.”

Bekijk hier hoe het consortium tot stand is gekomen

Over het R&D-programma van GroenvermogenNL 

Om inzet van groene waterstof op grote schaal in Nederland te bereiken hebben we innovatieve technologieën nodig voor waterstofproductie en voor de chemische industrie. Het R&D-programma van GroenvermogenNL verbindt partijen in evenwichtige, unieke consortia om urgente onderzoeksvragen op te lossen. Hiervoor is in totaal 177 miljoen euro beschikbaar. Er zijn zeven thema’s geïdentificeerd. Drie thema’s zijn van start in onderzoeksprogramma’s. HyPRO vormt het vierde consortium. De vorming van de laatste drie consortia begint dit najaar.

GroenvermogenNL: innovatiemotor van de groenewaterstofeconomie 
GroenvermogenNL is een programma gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het wil het gebruik van groene waterstof in de Nederlandse industrie stimuleren en versnellen door in te zetten op R&D, pilotprojecten, demonstraties en human capital. Hiervoor is tot en met 2030 een budget gereserveerd van in totaal € 838 miljoen.