H2 Hollandia vertrouwt op een zonnige toekomst voor groene waterstof
In het Drentse Nieuw-Buinen staat een van de grootste operationele zonneparken van Nederland
In het Drentse Nieuw-Buinen staat een van de grootste operationele zonneparken van Nederland, zonnepark Vloeivelden Hollandia. Op mooie dagen produceert het meer zonne-energie dan er vraag naar is. Om toch iets te doen met die overtollige stroom kwam het consortium H2 Hollandia op het idee om zonne-energie om te zetten in 100% groene waterstof. Met steun van de DEI+-regeling wordt dit innovatieve idee binnenkort economische werkelijkheid.
Zonnepark Vloeivelden Hollandia is maar liefst 100 hectare groot en heeft een vermogen van 115 MWp. Het nabijgelegen grond-, weg- en waterbouwbedrijf Avitec, dat mede-eigenaar is, zag in het zonnepark een interessante bron voor groene waterstof voor het eigen materieel. Novar, ook mede-eigenaar én ontwikkelaar van het park, vond dit een interessant idee. Te veel geproduceerde zonne-energie kreeg zo een mooie, duurzame toepassing. Het idee groeide tot iets veel groters: het plan om per jaar 300 ton groene waterstof te produceren.
Grootste zonnepark, grootste elektrolyser
Samen met Avitec en Novar vormde project- en adviesbureau Repowered het consortium H2 Hollandia om van het idee een volwaardig demonstratieproject te maken. “Het gaat echt om iets innovatiefs”, zegt projectmanager Jeroen Jansen. “Het plan is om een PEM-elektrolyser van 5 MW in te zetten, wat bijna 4 maal krachtiger is dan de grootste elektrolyser die nu in Nederland staat. Nieuw is ook dat de waterstofproductie op uurbasis puur en alleen op zonne-energie draait.”
Stevige businesscase
De bedoeling is dat de curtailment (het inperken van het aanbod aan zonne-energie) door de waterstofproductie met de helft vermindert. Dat is op zich al winst. Maar H2 Hollandia gaat vele stappen verder. Naast demonstratie van de technische haalbaarheid moet het project ook bewijzen dat het commercieel bestaansrecht heeft. “We zijn dan ook blij dat we een grote partij hebben gevonden voor de afzet van de groene waterstof. Voor onze businesscase is het belangrijk dat ze zelf de waterstof ophalen. Dat doen ze met vrachtwagens met cilinders waarin de waterstof met grote druk wordt gepompt. Daarmee kunnen we namelijk een dure investering in de opslag van waterstof voorkomen.”
Subsidie van DEI+
Om de businesscase rond te krijgen kon H2 Hollandia evenmin om externe financiering heen. “Groene waterstofproductie bevindt zich nog in de pioniersfase. Materialen en systemen zijn duur, vooral omdat het nog maatwerk is. Met subsidie van DEI+ krijgen we het cruciale zetje in de rug. Wij willen demonstreren dat er een markt is voor groene waterstof, van productie tot afzet. Zo hopen we dat meer projecten voor groene
waterstofproductie volgen en er geleidelijk standaarden ontstaan waardoor de investeringskosten uiteindelijk lager zullen worden.”
Vertrouwen in groene waterstof
Volgens Jansen is het een project van learning by doing. “We gaan met verschillende opgaven aan de slag, samen met externe partijen. Zo onderzoeken we wat de impact is op de prestatie van de elektrolyser als de stroomvoorziening door zonsopgang en zonsondergang dagelijks aan en uitgaat.” H2 Hollandia verwacht nog dit jaar alle contracten te hebben gesloten voor de inkoop van zonne-energie, de bouw van het systeem en de afzet van de waterstof. “Hiermee werken we aan vertrouwen dat er een groeiende markt is voor groene waterstof.”