9 juli 2025 | GVNL

H2 Impactmakers: Tamara Koeman van H2XP

Achter elk waterstofproject schuilt een verhaal vol ambitie, uitdagingen en hoop voor de toekomst. We spreken projectleiders, CEO’s, onderzoekers en andere pioniers om te ontdekken wat hen drijft, welke lessen ze leren en hoe zij bijdragen aan een duurzame waterstofeconomie. We stelden 5 vragen aan Tamara Koeman van H2XP.

Wat heeft je geïnspireerd om met dit waterstofproject te beginnen, en wat motiveert je om hiermee door te gaan?

“Na ontwikkeling van onze 3 grote zonneparken met een vermogen van totaal 100 MWp in het energielandschap Rilland / Woensdrecht zagen wij kansen voor de ontwikkeling van een groene waterstofinstallatie van 70 MWe in ditzelfde gebied.
De aanwezigheid van onze bestaande netaansluitingen van 2 x 40 MW in de nabijheid van het MS-station van Stedin en het HS-station van Tennet, onze eigen zonneparken, een waterleiding van Evides, een bestaande waterstofpijpleiding en de toekomstige ‘backbone’ van HyNetwork Services maken dit gebied zeer geschikt voor de ontwikkeling van een groene waterstofinstallatie. Dat wij daarbij de mogelijkheid hebben gekregen van Provincie Brabant en Gemeente Woensdrecht om de waterstofinstallatie te ontwikkelen ter vervanging van een grote varkensstal, maakt dit een unieke ontwikkeling met veel draagvlak. Bovendien onderzoeken we de mogelijkheid om onze restzuurstof te transporteren naar de nabijgelegen RWZI van het waterschap Brabantse Delta.

Hoewel we de afgelopen periode tegen toch met best wat uitdagingen zijn geconfronteerd, motiveren de vele positieve reacties die wij ontvangen op dit project mij persoonlijk om hier mee door te gaan. Hierdoor lukt het ons gelukkig ook steeds weer om voor iedere uitdaging een oplossing te vinden! “

Welke uitdagingen ben je tegengekomen tijdens de uitvoering van dit project, en hoe heb je deze overwonnen?

Initieel zijn wij deze ontwikkeling gestart op een, niet meer in gebruik zijnde, agrarisch bouwvlak te midden van onze zonneparken in de Provincie Zeeland. Hoewel wij veel draagvlak kregen van de gemeente Reimerswaal, de nabijgelegen glastuinbouwers en RWZI en omwonenden, past de ontwikkeling van een waterstofinstallatie op een agrarisch bouwvlak niet in de omgevingsverordening van de Provincie Zeeland. Gelukkig hebben wij daarna een agrarische locatie gevonden in de Provincie Brabant en paste deze ontwikkeling wel in de omgevingsverordening van de Provincie Brabant!

Doordat wij de waterstofinstallatie in het buitengebied ontwikkelen kunnen wij ons afvalwater niet op de riolering lozen (er is geen riolering in het buitengebied). Dit hebben we uiteindelijk weten op te lossen door onze afvalwaterstroom thermisch te verdampen met hulp van onze restwarmte en het concentraat met tankwagens af te voeren. Deze oplossing is zeer innovatief en een lange zoektocht geweest.

Wat is volgens jou de grootste bijdrage die dit project levert aan de transitie naar een duurzame waterstofeconomie?

“Met dit project maken we zichtbaar dat ook een decentrale groene waterstofinstallatie van grote waarde kan zijn voor de waterstofeconomie van Nederland. Juist bij een decentrale installatie kan lokale netcongestie worden voorkomen en kunnen de restproducten als zuurstof en warmte van toegevoegde waarde zijn voor bijvoorbeeld nabijgelegen RWZI’s en glastuinbouwgebieden.

Door de nabijheid van waterstofpijpleidingen kan de waterstof naar industriële afnemers worden getransporteerd. Dit vraagt ‘omdenken’ van de verantwoordelijke overheden, maar dat het goed mogelijk is om een waterstofinstallatie in het agrarisch buitengebied te ontwikkelen bewijst dit project. “

Welke ondersteuning of samenwerking heeft een cruciale rol gespeeld in het succes van jullie project?

De ondersteuning van de Provincie Brabant en de gemeente Woensdrecht.
Het verkrijgen van de TSE-subsidie, waarmee we een belangrijk deel van onze ontwikkelkosten hebben kunnen financieren.

Doordat wij een klein team zijn, kunnen wij in deze complexe ontwikkelingen snel, adequaat en flexibel reageren. Dit vraagt wel cruciale en langdurige samenwerkingen met onze samenwerkingspartners, zoals Sweco, Equans, Evides, Stedin, Loyens en Loef en Q.G.M.

Hoe zie je de toekomst van waterstof en wat hoop je dat jullie project daarin kan betekenen?

“Onze missie is om in 2030 10% van alle Nederlandse groene waterstof te produceren.  Onze verwachting is dat deze groene waterstof dan vooral via de waterstofleiding van Hynetwork Services  door de zwaardere  industrie gebruikt zal worden ter vervanging van grijze waterstof. In een later stadium zullen door middel van lokale waterstofnetwerken grote gasgebruikers kunnen worden voorzien van groene waterstof en de zware mobiliteit door middel van tankstations. Ons project kan hierin een mooie rol vervullen door de zwaardere industrie in de Smart Delta Regio te voorzien van groene waterstof. “

Over dit project: Het project kreeg  €380.000 (TSE Industrie Studies).  Lees hier verder over dit project.