Voor de groenewaterstoftransitie heeft elke regio in Nederland haar eigen kansen en uitdagingen. Maar één vraagstuk speelt overal: hoe zorgen we nu en in de toekomst voor voldoende gekwalificeerde professionals? GroenvermogenNL organiseerde zeven regionale workshops waarin kennis- en werkveldpartners bijeenkwamen om te werken aan learning communities. 

De workshops zijn onderdeel van de call ‘Learning communities als aanjagers voor de groene waterstofeconomie’. Doel van de call, die wordt uitgevoerd door NWO, is om met learning communities een responsief ecosysteem op te zetten waar bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen gezamenlijk werken, leren en innoveren. Inschrijvers van de call, zoals kennis- en onderwijsinstellingen en (industriële) bedrijven, vormen consortia en zoeken de samenwerking met learning communities in hun regio. Om een begin te maken met een gezamenlijk projectplan kwamen de partijen bijeen in regionale workshops.  

Samenwerking start nu al

“Veel organisaties zijn actief in waterstof. Dan is het goed om meer van elkaar te leren”, zo vat een deelnemer het belang van learning communities samen. “In een learning community kun je vanuit verschillende belangen oplossingsgericht toewerken naar een gemeenschappelijk doel”, concludeert de volgende. Alleen al de workshops brengt de samenwerking op gang, zo blijkt. Deelnemers zoeken contact op met elkaar, leren elkaars perspectieven kennen en stellen vast wat in hun regio nodig is om nieuwe disciplines, nieuwe opleidingen en nieuwe professionals te ondersteunen. Dat belooft wat voor volgend jaar, want dan volgt een landelijke workshop om de synthese tussen regionale projectideeën te onderzoeken. De regionale consortia hebben tot 11 maart 2025 de tijd om hun projectvoorstellen voor de call in te dienen. 

Bekijk de workshops

Benieuwd hoe de workshop in jouw of andere regio’s is verlopen? Bekijk de filmpjes: 

GroenvermogenNL: innovatiemotor van de groenewaterstofeconomie

GroenvermogenNL is een programma gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het wil het gebruik van groene waterstof in de Nederlandse industrie stimuleren en versnellen door in te zetten op R&D, pilotprojecten, demonstraties en human capital. Hiervoor is tot en met 2030 een subsidiebudget gereserveerd van in totaal € 838 miljoen.

Meer informatie

Wil je op de hoogte blijven van de calls? Abonneer je op de nieuwsbrief van GroenvermogenNL.