Goed team, juiste partners 

Voor een economie die (deels) draait op groene waterstof zijn er nog allerlei technische en niet-technische innovaties nodig. Voor de start- of scale-ups die hieraan werken, is financiering vaak uitdagend. GroenvermogenNL ondersteunt deze ondernemers met financieringsadvies via het Financieringsloket van de Topsector Energie. Adviseur Abo Rassa, zelf ondernemer, vertelt er meer over. 

Vrijwel elke ondernemer die een innovatie wil vermarkten, gaat vroeg of laat door de zogeheten valley of death. Het is de periode waarin je kosten voor de baten uitgaan. Je moet volop investeren in de ontwikkeling van je product of dienst zonder zicht op verkoop, laat staan winst.  

Voor groene waterstof zijn er meerdere valleys of death

Volgens Rassa hebben bedrijven in de groenewaterstofeconomie zelfs te maken met meerdere valleys of death. “Er is namelijk nog nauwelijks sprake van een waardeketen voor groene waterstof. Heb je met succes een product ontwikkeld, dan ga je een volgende valley of death in om een productieketen op poten te zetten. Daarbovenop heb je te maken met de kip-eisituatie die typisch is voor innovatieve sectoren als groene waterstof. Hoe investeer je in een fabriek als er weinig vraag is naar je product? En er is geen vraag naar je product als er geen aanbod is.”  

Razendsnel leren van je fouten

Als start- en scale-up in groene waterstof doorloop je een route waarop je dus meerdere keren innoveert. Er is sprake van productinnovatie, productie-innovatie, keteninnovatie en sales- en marketinginnovatie. “Omdat je op meerdere fronten tegelijk aan het innoveren bent, moet je super-agile te werk gaan. Dat vraagt om een groot adaptief vermogen van jou als ondernemer om razendsnel van de fouten, die je ongetwijfeld gaat maken, te leren.” 

Goed team, juiste partners

Als succesvolle innovator moet je niet alleen over een agile mentaliteit beschikken. “Zorg ook voor een goed en divers team om je heen dat jou leidt door elke Valley of Death met elk hun eigen uitdagingen. Maak daarnaast de juiste afspraken met partners. Laat hen weten welke financiële uitdagingen je hebt en onderhandel over flexibiliteit in je betalingsverplichtingen.” 

“Je bent bezig met een marathon, niet met een sprint” 

 Strategische investeerders 

Daarmee roert Rassa een belangrijk punt aan voor start- en scale-ups: de financiering. “Belangrijk is dat je de juiste investeerder zoekt, een partij met een langetermijnvisie die jouw mindset deelt en niet te rigide is in het behalen van mijlpalen. Het komt aan op het goed managen van verwachtingen. Nodig je investeerders uit, laat zien wat je doet en waarvoor je staat. Zoek het vooral in strategische investeerders. Die snappen vaak wel dat je met een marathon bezig bent, niet met een sprint.” 

Uitdagingen als scale-up 

Ook in de overgang van start- naar scale-up zijn er genoeg zaken om op te letten. “Start-ups ontstaan vaak bij mensen die van de inhoud zijn en een goed idee hebben. Zij zijn niet per definitie de beste ondernemers. In de scale-up-fase is het goed om die pure ondernemer wel aan boord te hebben: echte verbinders die de CEO-rol kunnen vervullen.” In de fase van opschaling moet je veel ballen in de lucht houden. “Hoe creëer je waarde met je eerste minimal viable product, hoe anticipeer je op groei en schaal je verder op in personeel en machines, hoe neem je investeerders mee in je strategische beslissingen?” 

Tips over financiering

Rassa geeft ondernemers tot slot graag tips over financiering. “Focus en flexibiliteit is heel belangrijk. Heb scherp voor ogen wat je wel en niet doet met je geld, want het verbrandt razendsnel. Maar sta tegelijkertijd open om telkens opnieuw te leren van wat wel en niet goed gaat. Ten tweede: heb je geld opgehaald, start dan meteen met het zoeken naar investeerders voor de volgende financieringsronde, want daar gaat de nodige tijd in zitten. En tot slot: haal de juiste kennis en kunde in huis op het gebied van funding en financiën. Als start- of scale-up moet je het immers hebben van financiers.” 

Financiering nodig? Klop aan bij het Financieringsloket

GroenvermogenNL ondersteunt ondernemers in groene waterstof met financieringsadvies via het Financieringsloket. Deze dienst van de Topsector Energie geeft jou als ondernemer in groene waterstof praktische ondersteuning bij financieringsvraagstukken. Soms zelfs door je direct te koppelen aan een private investeerder. Het loket helpt door: 

  • Een-op-eenadvies met Abo Rassa (gratis): ontdek welk type investering of investeerder het beste bij jou past en scherp je propositie aan. 
  • Masterclass financiering: krijg inzicht in het investeringslandschap en de financieringsmogelijkheden. Schrijf je hiervoor in.  
  • Innovatiemakelaarsregeling (open per 20 januari 2025): vraag deze subsidie aan om een expert in te huren die jou begeleidt en coacht bij een specifiek vraagstuk, zoals het ontwikkelen van een businessplan, bedrijfsstrategie of advies over patenten. 
  • De Energy Investor Day: viermaal per jaar krijgen geselecteerde start- en scale-ups in de energietransitie de kans te pitchen voor potentiële investeerders. Geef je ook op en wie weet word jij uitgenodigd. 

Lees meer over het Financieringsloket.  

Nieuwe innovatiemakelaarsregeling in 2025

Op maandag 20 januari 2025 opent een nieuwe ronde voor de innovatiemakelaarsregeling van de Topsector Energie.
Deze subsidie (80% bijdrage, maximaal € 10.000) is bedoeld voor MKB-ondernemingen die actief zijn in het energiedomein en die behoefte hebben aan specialistische ondersteuning om hun onderneming een stap verder te helpen.

Een ‘innovatiemakelaar’ – jurist/ consultant/ corporate finance – biedt deze bedrijven bijvoorbeeld begeleiding en coaching bij het ontwikkelen van een business plan, de waardepropositie, een patentstrategie of biedt ondersteuning bij het vinden van financiering en investeerders.

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website van de Topsector Energie: