Op maandag 2 december is het HySUCCESS-project van GroenvermogenNL van start gegaan. Een breed consortium uit het kennis- en werkveld gaat zich de komende 6 jaar richten op de sociaal-economische factoren van een succesvolle waterstoftransitie. “Maatschappelijk draagvlak en een gunstig economisch en juridisch klimaat zijn net zo belangrijk als technische innovaties”, aldus Paulien Herder, bestuurslid van GroenvermogenNL.

In hartje Groningen kwamen tientallen partners uit het kennis- en werkveld bijeen voor de kick-off. De hele dag stond de sociaal-economische kant van de waterstoftransitie centraal. Volgens Herder is die kant van de transitie cruciaal. “HySUCCESS richt zich precies daarop: het identificeren en analyseren van factoren zoals publieke acceptatie, economische haalbaarheid, juridische kaders en beleidsinstrumenten die de rol van groene waterstof en groene chemie in een duurzame toekomst beïnvloeden.”

Rechtvaardige waterstoftransitie

Het onderzoek staat onder leiding van hoogleraren Linda Steg (Rijksuniversiteit Groningen) en Henk Akkermans (Tilburg University). Ook Steg benadrukt het belang van niet-technische factoren voor de waterstoftransitie. “Want zonder acceptatie van waterstof, goede wet- en regelgeving en goede businessmodellen zal waterstof niet op grote schaal kunnen worden geïmplementeerd. Daarbij is het belangrijk dat er sprake is van een rechtvaardige waterstoftransitie, met een eerlijke verdeling van kosten en baten en met transparante procedures, wat ook bijdraagt aan publieke acceptatie.

Samenwerking kennisveld en bedrijfsleven

Voor HySUCCESS, dat staat voor Social, User aCCeptable, Economically Sustainable Systems for hydrogen, hebben partijen uit het kennisveld en het bedrijfsleven hun krachten gebundeld binnen 1 breed consortium: 10 universiteiten, 4 hogescholen, 3 onderzoeksorganisaties en 3 industriële partners werken samen. Zij onderzoeken de rol van waterstof in een koolstofneutraal energiesysteem en de effecten van waterstof op het milieu. Ze zoomen verder in op de factoren die de economische haalbaarheid van waterstofbusinesscases in Nederland belemmeren en versterken. Daarnaast bestuderen ze juridische kaders en beleidsinstrumenten en sociaal-culturele factoren die bepalen welke rol waterstof kan spelen in het energiesysteem.

Wetenschappelijk onderzoek

“Met het project willen we inzicht krijgen in de economische, juridische en sociale factoren die invloed hebben op de haalbaarheid van waterstof. We hopen duidelijkheid te krijgen over regionale arbeidsmarkteffecten en inzicht in de drijfveren van publieke acceptatie”, zegt Steg. “Het gaat om wetenschappelijk onderzoek waarin alles ter discussie kan worden gesteld, ook de vraag of waterstof een rol kan spelen in het toekomstig energiesysteem. Op basis van ons onderzoek kunnen politiek en andere maatschappelijke stakeholders bepalen welke rol waterstof kan hebben in het Nederlands energiesysteem en welk beleid nodig is om barrières weg te nemen.”

Verbinding met andere projecten

Volgens Herder is HySUCCESS een essentieel onderdeel van het R&D-programma van GroenvermogenNL. “Het zal de verbinding aangaan met andere projecten van GroenvermogenNL om versnelling van de waterstofeconomie te bevorderen. Zo analyseert HySUCCESS bijvoorbeeld de economisch haalbaarheid en maatschappelijke acceptatie van innovatieve elektrolyse- en plasmatechnologieën die centraal staan in HyPRO. Of denk aan transport en opslag van waterstof, waar HyTROS onderzoek naar doet. Hoe zit het met de juridische en beleidsmatige kaders daarvan? Ook voor onze andere pijlers, zoals de demoprojecten en onze human capital agenda, helpt HySUCCESS sociaal-economische belemmeringen weg te nemen die verdere implementatie en versnelling in de weg zouden kunnen staan.”

Over het R&D-programma van GroenvermogenNL

Om inzet van groene waterstof op grote schaal in Nederland te bereiken hebben we innovatieve technologieën nodig voor waterstofproductie en voor de chemische industrie. Het R&D-programma van GroenvermogenNL verbindt partijen in evenwichtige, unieke consortia om urgente onderzoeksvragen op te lossen. Hiervoor is in totaal € 177 miljoen subsidie beschikbaar. Benieuwd naar het onderzoek? Bekijk de introductievideo van HySUCCESS en lees meer over het R&D-programmaonderdeel.

GroenvermogenNL: innovatiemotor van de groenewaterstofeconomie

GroenvermogenNL is een programma gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het wil het gebruik van groene waterstof in de Nederlandse industrie stimuleren en versnellen door in te zetten op R&D, pilotprojecten, demonstraties en human capital. Hiervoor is tot en met 2030 een subsidiebudget gereserveerd van in totaal € 838 miljoen.