Nieuwe R&D-call: €20,3 miljoen subsidie beschikbaar voor waterstof en groene elektronen voor stikstofgebaseerde chemie
Voor geïnteresseerden in dit thema is er op 4 juni een informatiebijeenkomst in Utrecht. Hierin worden alle details toegelicht over de call en de procedure.
Meld je direct aan voor de informatiebijeenkomst op 4 juni
Over de call
Stikstofhoudende chemicaliën zijn essentieel in onder andere geneesmiddelen, polymeren en kunstmest. Vaak wordt ammoniak (NH₃) als grondstof gebruikt, gemaakt uit grijze waterstof. De productie van grijze waterstof voor ammoniak is goed voor 1,5% van het wereldwijde energieverbruik en 7% van de Nederlandse CO₂-uitstoot.
De nieuwe R&D-call van GroenvermogenNL is gericht op de ontwikkeling en demonstratie van kosteneffectieve technologieën waarbij hernieuwbare waterstof en/of groene elektronen gebruikt worden om stikstofhoudende chemicaliën te produceren.
Het R&D-project gaat bijdragen aan grootschalige implementatie van deze duurzame technologieën en zet Nederland internationaal op de kaart als koploper in moderne stikstofchemie.
Onderzoeksthema’s
Het onderzoek in deze call richt zich op twee hoofdgebieden:
1. Thermokatalytische synthese van NH3 en stikstofhoudende chemicaliën;
2.Directe elektrochemische, plasmachemische en fotochemische conversie om nuttige stikstofhoudende chemicaliën te produceren.
Het onderzoek richt zich op een breed scala aan stikstofhoudende bulkchemicaliën die essentieel zijn voor diverse industrieën, waaronder meststoffen, polymeren, oplosmiddelen, geneesmiddelen en voedselingrediënten. Het doel is om bij te dragen aan een duurzamere en efficiëntere productie van deze vitale stikstofverbindingen en tegelijkertijd milieuproblemen zoals stikstofoverschot aan te pakken.
Procedure: één consortium, één projectplan
NWO opent de call voor dit thema op 8 mei. Vanaf dat moment kunnen bedrijven en kennisinstellingen zich aanmelden om samen het voorstel te ontwikkelen en het consortium te bouwen. Er wordt één nationaal consortium gevormd van bedrijven en onderzoekers dat één gezamenlijk projectplan indient.
- De vraag vanuit de industrie staat centraal in het onderzoek.
- Bedrijven kunnen subsidie aanvragen (tot 40%).
- Er is geen onderlinge concurrentie tussen indieners. Partijen werken samen aan één plan.
- Voor de uitwerking van het projectplan nemen deelnemers deel aan twee workshops van elk 2,5 dag in september en oktober 2025.
Informatiebijeenkomst op 4 juni
GroenvermogenNL en NWO organiseren op 4 juni een informatiebijeenkomst over R&D Thema 5: Waterstof en groene elektronen voor stikstofgebaseerde chemie. Tijdens deze bijeenkomst krijgen deelnemers alle informatie over de call en de deelname aan het R&D-consortium. Registratie is verplicht.
Locatie: Utrecht, Congresgebouw De Vereeniging, Mariaplaats 14, 3511 LJ Utrecht
Tijd: 15:00 – 17:00 uur (inclusief netwerkborrel)
Belangrijke data
Call opent: 8 mei 2025
Deadline registratie workshops: 3 juli 2025 om 14:00 uur
Eerste voorbereidingsworkshop: 22–24 september 2025
Tweede voorbereidingsworkshop: 27–29 oktober 2025
Indieningsdeadline projectvoorstel: 22 januari 2026 om 14:00 uur
Voor vragen over deze call kun je ook terecht bij:

Jane Butler
Programma Manager