Op initiatief van GroenvermogenNL voert het kabinet een nieuwe regeling in: de Investeringssubsidie maakindustrie klimaatneutrale economie (IMKE). De regeling stimuleert innovatieve bedrijven in de Nederlandse maakindustrie om hoogwaardige groene technologie te produceren, zoals innovatieve elektrolyse-apparatuur. Het is de eerste regeling waarmee de overheid grootschalige productie in de hightech maakindustrie stimuleert. GroenvermogenNL stelt voor de regeling met € 100 miljoen ter beschikking. 

Voor de verduurzaming van Nederland is het belangrijk dat er op eigen bodem elektrolyse-apparaten voor groene waterstof worden geproduceerd. Want deze technologie speelt een essentiële rol in de overgang naar een groene energievoorziening. Groene waterstof vermindert bovendien de afhankelijkheid van fossiele energie en draagt daarmee bij aan de strategische onafhankelijkheid van Nederland. Daarnaast stimuleert ondersteuning van de productie de groei van nieuwe groene techbedrijven en een groene economie. Om dezelfde redenen ondersteunt de IMKE-regeling ook de productie van zonnepanelen en batterijen.

Duurzame technologieën in een groene economie

“Het opbouwen en verder ontwikkelen van een nieuwe en groene industrie is ongelooflijk belangrijk voor Nederland”, zegt Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei. “Niet alleen voor onze economie, maar ook voor het behalen van de klimaatdoelen die we hebben afgesproken. Ondernemers bedenken de oplossingen, maar het uitbreiden naar commerciële productie is vaak moeilijk. In samenwerking met drie Nationaal Groeifondsprogramma’s zetten we met deze investeringssubsidie een belangrijke stap in het opbouwen van duurzame technologieën en de omslag naar een groene economie.”

Extra toegankelijke regeling voor ondernemers

Met de IMKE-regeling kunnen bedrijven directe financiële ondersteuning krijgen voor investeringen in productielijnen voor elektrolysers, zonnecellen en batterijen. Uniek aan de IMKE-regeling is dat subsidieaanvragers geen directe CO2-reductie hoeven aan te tonen, wat de regeling een stuk toegankelijker maakt. Dankzij toepassing van hun technologieën door klanten in bijvoorbeeld de chemie of de gebouwde omgeving dragen ze immers indirect al bij aan vermindering van de CO2-uitstoot.

IMKE-regeling vanaf 1 oktober open

Vanaf 1 oktober 2024 kunnen bedrijven subsidieaanvragen indienen voor de productie van elektrolyse-installaties en batterijen. Vanaf 2 december 2024 is dit mogelijk voor de productielijnen van zonnepanelen. Aanvragen voor deze drie categorieën kunnen tot en met 31 januari 2025 worden ingediend.

Financiering vanuit Nationaal Groeifonds

De IMKE-regeling wordt gefinancierd vanuit drie Nationaal Groeifondsprogramma’s: GroenvermogenNL (voor groene waterstof), SolarNL (voor zonnecellen) en Material Independence and Circular Batteries (voor batterijen).

Zie ook

 

GroenvermogenNL: versneld gebruik groene waterstof  
GroenvermogenNL is een programma gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het wil het gebruik van groene waterstof in de Nederlandse industrie te versnellen door in te zetten op R&D, pilotprojecten, demonstraties en Human Capital Agenda. Hiervoor is tot en met 2030 een budget gereserveerd van in totaal € 838 miljoen.