Hoe leiden we voldoende professionals op voor de groenewaterstoftransitie, nu en in de toekomst? Het antwoord op deze vraag is in elke regio anders, maar vaak ook hetzelfde. Vandaar dat GroenvermogenNL in januari een workshop organiseerde waarin regio’s bijeen kwamen om de synergie te ontdekken in hun plannen voor het opzetten van learning communities.

GroenvermogenNL heeft Nederland opgedeeld in 7 regio’s met voor hen kenmerkende vraagstukken rond human capital. Zo is de situatie in bijvoorbeeld Noord-Nederland anders dan in Oost- of Zuidwest-Nederland. Vandaar ook dat elke regio gebaat is bij een eigen learning community om aan te haken op regionale initiatieven, kansen en uitdagingen. Met de call ‘Learning communities als aanjagers voor de groene waterstofeconomie’ willen we een responsief ecosysteem opzetten met regionale learning communities waar bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen gezamenlijk werken, leren en innoveren.

Call voor learning communities

Voor de call, die wordt uitgevoerd door NWO, hebben zich per regio kennis- en onderwijsinstellingen en (industriële) bedrijven ingeschreven. Zij vormen consortia en zoeken de samenwerking met learning communities in hun regio. Om een begin te maken met een gezamenlijk projectplan kwamen de partijen in december per regio bijeen. “De uitkomst was heel positief”, zegt Bart Beima van het HCA-programmateam van GroenvermogenNL. “In elke regio kwam duidelijk naar voren waar hun specifieke behoefte zit.”

Landelijke workshop

Maar behalve verschillen kennen de regio’s ook overeenkomsten als het gaat om het opzetten van een responsief ecosysteem. “Vandaar dat we een zogeheten syntheseworkshop hebben georganiseerd waarin alle 7 regio’s bijeenkwamen”, zegt Beima. “De samenhang en synergiekansen kwam duidelijk naar voren toen we de hele groenewaterstofketen zichtbaar maakten en daaraan de activiteiten van elke regio koppelden. Het biedt mogelijkheden om bijvoorbeeld onderling use cases uit te wisselen.”

Werken aan projectplannen

Daarnaast staan alle regionale projectteams voor dezelfde opgave: hoe schrijven ze een succesvolle aanvraag voor de call van GroenvermogenNL? “Ook daarin kunnen ze elkaar helpen. Hoe regel je bijvoorbeeld cofinanciering? Hoe sluit je regionaal aan op andere regio’s en op wat wij als GroenvermogenNL gezamenlijk nationaal doen? Ik proefde een enorme drive om die vraagstukken op te pakken. Dat geeft echt vertrouwen in kwalitatief goede projectplannen voor learning communities.”

Uiterlijk 11 maart indienen

Op basis van de feedback die GroenvermogenNL heeft gegeven, gaan de regio’s verder aan de slag met hun projectvoorstellen voor de call. Ze hebben tot 11 maart 2025 de tijd om die in te dienen.

Bekijk de video over workshop

Hoe hebben de deelnemers de workshop ervaren? Waar zijn ze mee bezig in hun regio en zien ze kansen voor samenwerking?

GroenvermogenNL: innovatiemotor van de groenewaterstofeconomie 

GroenvermogenNL is een programma gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het wil het gebruik van groene waterstof in de Nederlandse industrie stimuleren en versnellen door in te zetten op R&D, pilotprojecten, demonstraties en human capital. Hiervoor is tot en met 2030 een subsidiebudget gereserveerd van in totaal € 838 miljoen.

Meer informatie

Wil je op de hoogte blijven van de calls? Neem contact met ons op:
Abonneer je op de nieuwsbrief van GroenvermogenNL.

Bart Beima

Human Capital Agenda

Programma Manager Digitalisering