Het bouwen van de waterstofeconomie is een gigantische operatie en vraagt veel van onze arbeidsmarkt: ongeveer 38.000 nieuwe banen. Hiervan ondervinden veel bedrijven nu al hinder. Hoe gaat dat straks zijn als we nu niet ingrijpen? Wie heeft dan voldoende gekwalificeerde medewerkers als we groene waterstof op grote schaal willen gaan gebruiken? Het is tijd om nu te investeren in het opleiden en trainen van mensen hiervoor.  

De huidige arbeidsmarkt biedt weinig perspectief op extra personeel voor de waterstoftransitie door vergrijzing, dalende mbo-instroom en beperkingen op arbeidsmigratie. Tegelijk groeit de arbeidsproductiviteit nauwelijks meer. De oplossing ligt in slim opleiden en organiseren: medewerkers moeten snel en flexibel kunnen leren, terwijl technologie en AI optimaal worden ingezet. En hier samen in investeren in netwerken, de opgave is heel groot. Goede voorbereiding is daarbij cruciaal. 

“We weten nog niet wanneer Nederland op grote schaal met groene waterstof gaat werken. “Het voelt als een dam die op het punt staat door te breken. En zonder een goede voorbereiding van professionals, kunnen veel kansen aan Nederland voorbijgaan doordat het water ongecontroleerd wegstroomt.”  

Marsha Wagner, programmadirecteur Human Capital Agenda
GroenvermogenNL en Topsector Energie 

Aanpak voor de waterstoftransitie 

Het human capital programma van GroenvermogenNL biedt een gecoördineerde aanpak voor voldoende personeel voor de waterstoftransitie. GroenvermogenNL zorgt voor landelijke afstemming, terwijl verschillende regio’s aan de slag zijn met hun regionale uitdagingen in groene waterstof. In elke regio is in 2024 een roadmap ontwikkeld met acties om tot voldoende human capital te komen. Dit voorjaar dienen zij een voorstel in voor uitvoering ervan binnen de call ‘Learning communities als aanjagers van de groene waterstofeconomie’.

GroenvermogenNL en zijn stakeholders werken in 2025 aan twee belangrijke oplossingsrichtingen:

  • Generatieve AI om maatwerk te leveren in opleiding en bijscholing, afgestemd op de behoeften van bedrijven.
  • Leren en innoveren in regionale netwerken en learning communities met bedrijven en wo, hbo en mbo

Call Learning communities

Op dit moment worden in de regio’s consortia gevormd die ecosystemen opzetten om samen kennis te ontwikkelen en te delen in onder andere learning communities. Dit zijn regionale samenwerkingsverbanden waarin bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen gezamenlijk werken, leren en innoveren. In deze learning communities implementeren zij resultaten van onderzoek en ontwikkelen die verder in de praktijk. Zo kunnen professionals en studenten hun vaardigheden in groene waterstof continu verbeteren.

Meer over de call

Naar learning & development netwerken

Regionale arbeidsmarktvraagstukken zijn leidend in wat een regio nodig heeft aan opleidingen. Hiervoor moeten kennisinstellingen en werkgevers met elkaar in gesprek. Welke innovaties zijn er en welke effecten hebben die op benodigde skills, nieuwe banen en eisen aan opleidingen? GroenvermogenNL en zijn stakeholders organiseren hiervoor learning & development netwerken. De kennis die hieruit komt, wordt gebundeld in het platform Make Hydrogen Work. Deze online omgeving bevat modules en curricula voor groene waterstof. Ze is bedoeld voor de professional die zich (verder) wil bekwamen in dit vakgebied.

Meer over Make Hydrogen Work

Vandaag aan de slag als bedrijf

Vandaag aan de slag als bedrijf

Bedrijven zijn hard nodig in dit proces. Zij kunnen vandaag al aan de slag om zich voor te bereiden op een toekomst met groene waterstof:

  • Doe mee met een regionaal consortium om beter samen te leren, werken en innoveren. Op dit moment vormen de consortia zich voor de call Learning Communities als aanjagers van de waterstofeconomie. Kijk op de website van GroenvermogenNL welke liaisons actief zijn in jouw regio.
  • Sluit aan bij een learning & development professional netwerk om samen het platform Make Hydrogen Work verder te ontwikkelen. Dit biedt aan professionals onder andere inzicht in het aanbod van waterstofopleidingen. Voor meer informatie neem contact op met John Herfkens van Platform Talent voor Technologie.

Over GroenvermogenNL

GroenvermogenNL gaat uit van een integrale aanpak via R&D, pilots, demonstraties en een human capital agenda voor de groenewaterstoftransitie. Hiervoor is tot 2030 in totaal € 838 miljoen beschikbaar uit het Nationaal Groeifonds. Naast het HCA-programma draagt GroenvermogenNL bij aan het versnellen van grootschalig gebruik van groene waterstof via onder andere grote R&D-programma’s, pilotregelingen zoals de DEI+, demonstratieregelingen zoals de IMKE (Investeringssubsidie maakindustrie klimaatneutrale economie) en TSE Industrie studies, het opzetten van een nationale duurtestfaciliteit en door het verder uitbouwen van de waterstofcommunity.

Meer informatie  

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van GroenvermogenNL. Of stel een vraag aan: Marsha Wagner

GroenvermogenNL: innovatiemotor van de groenewatererstof is een programma gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het heeft als doel het gebruik van groene waterstof in de Nederlandse industrie te stimuleren en te versnellen door in te zetten op R&D, pilotprojecten, demonstraties en Human Capital Agenda. Hiervoor is een totaalbudget van €838 miljoen gereserveerd tot 2030. 

Marsha Wagner

Human Capital Agenda

Programma Manager