De Leidingstraat: opwek van groene waterstof in het buitengebied
Thema:
Opschaling
Looptijd:
2024-2025
Projectcoördinator:
Tamara Koeman
Subsidie:
€380.000 (TSE Industrie Studies)
Het energielandschap Rilland/Woensdrecht bestaat momenteel uit drie zonneparken met een vermogen van ruim 100 MWp. Deze zonneparken, ontwikkeld door EnergieXP, zijn door twee netaansluitingen van ieder 40 MVA aangesloten op het elektriciteitsnet. Aanvullend daarop ontwikkelt EnergieXP in het plangebied een zonnepark van nog eens circa 35 MWp. Een derde netaansluiting van 40 MVA is hiervoor bij Stedin gecontracteerd. H2XP onderzoekt de mogelijkheid om hier een groene waterstofinstallatie bij te ontwikkelen om het energielandschap te optimaliseren en flexibiliteit te creëren.
De Leidingstraat: doelen
Het onderzoek richt zich op de technische, economische en planologische haalbaarheid en inpasbaarheid van een groene waterstofinstallatie op drie mogelijke locaties, binnen het Energielandschap Rilland/Woensdrecht. Het congestievraagstuk en de mismatch tussen vraag en aanbod vormen op dit moment de belangrijkste obstakels voor de voortgaande energietransitie. Naast de noodzakelijke verzwaringen van het netwerk, is ook het inbouwen van buffercapaciteit en regelend vermogen (flexibiliteit) noodzakelijk om de energietransitie doelen te kunnen verwezenlijken.
Door de ontwikkeling van deze waterstofinstallatie kan het elektriciteitsnet op drukke momenten worden ontlast. De waterstofinstallatie zorgt daarmee voor het verminderen van potentiële netcongestie op het hoogspanningsstation in Rilland, waardoor de beschikbare capaciteit op het net beter wordt benut en het net weer in balans kan komen. Hiermee wordt capaciteit vrijgemaakt voor nieuwe opwekinitiatieven, zonder dat vergaande curtailment en/of verzwaring van het hoogspanningsstation in Rilland nodig is.
Ontwikkeling van een groene waterstofinstallatie
De conclusie is dat de locatie aan de Leidingstraat de beste keuze is. Dit zal een herbestemming van een zogenaamde ‘piekbelaster’ zijn. Doordat het geplande waterstofnetwerk van HyNetwork Services en de waterleiding van Evides eveneens door het gebied lopen, heeft het gebied een unieke positie wat betreft de benodigde infrastructuur voor de ontwikkeling van een groene waterstofinstallatie. Temeer omdat de restwarmte in potentie kan worden geleverd aan het nabijgelegen glastuinbouwgebied Bathpolder en de zuurstof aan de RWZI Bath of de bestaande zuurstofleiding van Air Liquide.
De groene waterstof die straks geproduceerd gaat worden op de Leidingstraat, vindt zijn weg naar industriële afnemers via het nationale waterstofnetwerk, die direct aansluit op de omringende clusters in Vlissingen, Moerdijk en Antwerpen.
De geplande installatie wordt zoveel mogelijk in ‘stallen’ gebouwd, om dezelfde uitstraling te behouden:

Dit is het Leidingstraat consortium
De Leidingstraat is een ontwikkeling van H2XP, als joint venture van EnergieXP en Klimaatfonds Nederland.
Heb je vragen over dit project? Neem contact met ons op:

Tamara Koeman
Project coordinator:

Maryam Alimoradi Jazi
Programma Manager