HyUSE: onderzoek naar direct gebruik van waterstof
Thema:
R&D
Looptijd:
2023 - 2029
Projectcoördinator:
Frank Willems
Subsidie:
€ 16,5 miljoen
Waterstof wordt voornamelijk gebruikt als grondstof in industriële processen, zoals raffinage en ammoniakproductie. Maar het kan ook gebruikt worden als brandstof om processen die hoge temperaturen nodig hebben koolstofvrij te maken. Ook kan je met brandstofcellen waterstof gebruiken om elektriciteit op te wekken, bijvoorbeeld op momenten dat zonne- en windenergie niet toereikend zijn. In de transportsector kan waterstof als brandstof dienen, waardoor trucks en schepen geen schadelijke gassen meer uitstoten, maar waterdamp.
Zo ver is het nog niet. Op welke manier moet je bijvoorbeeld fabrieken aanpassen zodat ze kunnen draaien op waterstof in plaats van aardgas? Hoe zorg je ervoor dat je veilig op waterstof kunt rijden of varen? Hoe voorkom je onverwachte situaties tijdens de overgang van fossiele brandstoffen naar waterstof? HyUSE, onderzoekt next-generation technologieën voor gebruik van waterstof in deze sectoren. Daarbij werkt het consortium ook aan regelgeving, maatschappelijk draagvlak, businessmodellen en systeemaspecten van waterstoftoepassingen in de verschillende waardeketens.
HyUSE: doelen en acties
Doel van HyUSE is om technologieën en toepassingen te onderzoeken met een verwachte brede marktintroductie rond 2030. Ook neemt HyUSE verbeteringen van bestaande waterstofgebaseerde technologieën mee. Naast de ontwikkeling van waterstoftechnologie is de ontwikkeling van een innovatie-ecosysteem een belangrijk doel. Daarom gaat HyUSE stakeholders in de waardeketens voor de toepassing van waterstof en andere hernieuwbare energiedragers, voorzien van betrouwbare informatie. Daarmee kunnen zij de juiste investeringsbeslissingen maken.
Hydrogen technology development and assessment for accelerated use
Waterstof wordt voornamelijk gebruikt als grondstof in industriële processen, zoals raffinage en ammoniakproductie. Waterstof kan ook gebruikt worden als brandstof om processen die hoge temperaturen nodig hebben koolstofvrij te maken. Bovendien kun je door middel van brandstofcellen waterstof gebruiken om elektriciteit op te wekken, bijvoorbeeld op momenten dat zonne- en windenergie niet toereikend zijn. In de transportsector kan waterstof ook als brandstof dienen, waardoor trucks en schepen geen schadelijke gassen meer zouden uitstoten, maar waterdamp.
Zo ver is het echter nog niet. Op welke manier moet je bijvoorbeeld fabrieken aanpassen zodat ze kunnen draaien op waterstof in plaats van aardgas? Hoe zorg je ervoor dat je veilig op waterstof kunt rijden of varen? Hoe voorkom je onverwachte situaties tijdens de overgang van fossiele brandstoffen naar waterstof? Het programma Hydrogen technology development and assessment for accelerated use, HyUSE, onderzoekt next-generation technologieën voor gebruik van waterstof in deze sectoren. Daarbij werkt het consortium ook aan regelgeving, maatschappelijke draagvlak, businessmodellen en systeemaspecten van waterstoftoepassingen in de verschillende waardeketens.
Dit is het HyUSE consortium
Het HyUSE-consortium is een publiek-privaat samenwerkingsverband van dertig partijen. Het werd gevormd door een innovatieve aanpak van GroenvermogenNL en NWO. Tijdens twee intensieve workshops werkten alle deelnemers samen aan het projectplan. Normaal gesproken worden er meerdere voorstellen ingediend in een competitieve setting, maar voor zijn R&D-pijler heeft GroenvermogenNL een innovatieve procedure ontwikkeld samen met NWO. In deze procedure worden de partijen aangemoedigd om nationaal samen te werken, de vragen vanuit de industrie centraal te stellen, en één voorstel in te dienen. Het resultaat is een consortium van dertig partijen: 8 universiteiten, 5 hogescholen, 3 onderzoeksinstituten en veertien industriële partners.
Partners in het consortium
TNO, Utrecht University, Avans University of Applied Sciences, CWI (NWO-I), Delft University of Technology, Eindhoven University of Technology, The Hague University of Applied Sciences, HAN University of Applied Sciences, Hanze University of Applied Sciences, MARIN, University of Groningen, Saxion University of Applies Sciences, Tilburg University, University of Twente, Stichting Wageningen Research (Wageningen University & Research), Wageningen University, DNV, HyET NoCarbon B.V., CelSian, Circonica, European Supply Chain Forum, Groningen Airport Eelde NV, HyCC, Hyster-Yale, Koppert Cress, Lyondellbasell , RWE, Shell Global Solutions International B.V., Stichting Bijboegfonds, Thomassen Energy
Vormgeving van het consortium
Kick-off meeting HyUSE consortium
Heb je vragen over dit project? Neem contact met ons op:
Frank Willems
Project coördinator
Dr. ir. H. (Hamed) Aslannejad
Technisch coördinator