Waterstof in het onderwijs: H2inO

Hoe laten we jongeren kennismaken met (groene) waterstof? En hoe maken we hen enthousiast om zich te bekwamen in waterstoftechnologie? Het project H2inO van GroenvermogenNL ontwikkelde een serie filmpjes waarin waterstofprofessionals uitleggen wat waterstof is en wat hun beroep inhoudt. Ook delen we een aantal belangrijke inzichten in jongerencommunicatie en -motivatie.

Een waterstofvideoserie voor jongeren

Duik in de wereld van waterstof. Deze filmpjes nemen je mee in de waterstofketen: van het maken van waterstof tot en met het gebruik als grondstof in (bio)chemische fabrieken 

Een animatie over waterstof en zijn rol in onze economie

Waterstof is het meest voorkomende element in het universum. Wat het zo geweldig maakt voor energieopslag is dat het als een soort batterij werkt. Zie het zo: we kunnen elektriciteit gebruiken om water te splitsen in waterstof en zuurstof. De waterstof die we krijgen, kunnen we opslaan en bewaren voor later gebruik. Wanneer we die opgeslagen waterstof weer nodig hebben, kunnen we het terug omzetten in elektriciteit. Dit betekent dat we op een slimme manier energie kunnen opslaan voor momenten waarop de zon niet schijnt of de wind niet waait. En dat is behoorlijk handig als we willen overstappen op hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie.

Hoe gaan waterstoffabrieken straks zorgen voor voldoende waterstof?

Voor het maken van waterstof moeten nieuwe fabrieken worden bedacht en gebouwd. Jeroen doet dit voor zijn werk. Hij is namelijk project engineer bij HyCC, een bedrijf dat zich specialiseert in de ontwikkeling en de bouw van groene waterstoffabrieken en elektrolysers. Zoals je hebt gezien maken elektrolysers waterstof door elektriciteit door water te geleiden. Momenteel leidt hij het H2-Fifty project, één van de grootste groene waterstoffabrieken in Nederland dat voor 2030 gerealiseerd zal worden.

Hoe maken we groene waterstof met wind en zon?

Marjolijn werkt bij Vattenfall, een groot energiebedrijf dat zich inzet voor milieuvriendelijke manieren waarop we energie gebruiken. Marjolijn kan in haar baan haar passie voor groene technologie goed gebruiken. Bij Vattenfall is ze een belangrijk teamlid dat zonneparken en windparken verbindt met elektrolysers om meer groene waterstof te maken. Als ze probeert groene waterstof te maken met zon en wind, legt Marjolijn uit wat de uitdagingen zijn van verschillende hoeveelheden vraag naar energie op verschillende momenten van de dag. En hoe ze manieren probeert te vinden om die pieken en dalen in de vraag naar elektriciteit op te vangen.

Onderzoek naar milieuvriendelijke waterstoftechnologieën

Lars is lid van het Hydro Motion Team aan de Technische Universiteit Delft en heeft dit jaar op de boot de leiding over de waterstofsystemen. Het Hydro Motion Team is een groep studenten die hard werkt aan milieuvriendelijke waterstoftechnologieën. Lars en zijn team willen volgend jaar laten zien hoe ver ze komen van Rotterdam naar Londen met maar één tank waterstof, om te laten zien dat waterstof aan boord dit als energiebron kan.

Onderzoek naar veiligheid en gasbuizen

Suzanne werkt bij KIWA, een bekend bedrijf dat technisch onderzoek doet en apparatuur en nieuwe technologie keurt op veiligheid. Ze weet veel van gasleidingen en materialen die te maken hebben met waterstof. Bij KIWA, een groot bedrijf dat over de hele wereld werkt, doet Suzanne onderzoek naar slimme oplossingen en nieuwe technologieën. Ze werkt aan projecten die gasbuizen veiliger en beter maken, vooral als het gaat om waterstof als schone energie. In haar werk kijkt ze bijvoorbeeld naar het regelstation, waar de druk van waterstof wordt verlaagd, en naar werkputten waar mensen leren hoe ze gasbuizen kunnen ombouwen van aardgas naar waterstof.

Innovatieve voertuigen op waterstof

Raoul is 23 jaar en werkt als elektrotechnicus bij Holthausen Clean Technology. Daar legt hij hoogspanningskabels aan voor innovatieve voertuigen die op waterstof rijden. Hij zorgt ervoor dat deze kabels genoeg kracht hebben voor de elektromotoren, batterijen en brandstofcellen van deze geavanceerde voertuigen. Raoul maakt deze kabels zodat ze niet alleen de motor van stroom voorzien, maar ook zorgen voor de controle van het hele systeem. Hij werkt ook aan de tanks waarin waterstof wordt bewaard, en aan brandstofcellen die water en lucht gebruiken om stroom te maken voor de motor en om de batterijen op te laden.

Hoe gebruik je waterstof als grondstof?

Tim is een docent-onderzoeker en werkt op de Brightlands Chemelot Campus aan Zuyd Hogeschool. Hij onderzoekt toepassingen van waterstof als grondstof. Tim is scheikundige en ziet dat chemie de basis vormt van alles om ons heen. Hij geniet ervan om samen met zijn studenten en collega’s chemische vraagstukken op te lossen en bij te dragen aan een duurzamere wereld. Zijn onderzoek gaat over het gebruik van waterstof en het gebruik van heel sterk licht om onderdelen van medicijnen te produceren. Het knutselen met waterstof is voor Tim echt een passie vanwege de diverse toepassingen ervan.

Whitepaper over jongeren, beeldvorming en technologie 

Als docent of communicatieprofessional in het onderwijs ben je dagelijks bezig met het ontwikkelen en verfijnen van onderwijsmaterialen en communicatie voor opleidingen met technologie, en wellicht specifiek waterstoftechnologie. Bij het maken van keuzes, zoals het ontwikkelen van lesmaterialen en het selecteren van beelden, is het cruciaal om te zorgen dat deze aansluiten op de motivaties van jongeren.  

Lees handige tips in de publicatie Communicatie Tips – Technologie voor iedereen

Onderzoek naar de mening van jongeren over waterstof 

Onderdeel van het project H2inO is een onderzoek onder jongeren naar hun blik op waterstof en groene chemie. Het is belangrijk te weten hoe we bij jongeren interesse wekken voor de energietransitie en de rol van groene waterstof. Hiervoor is een breed onderwijsinitiatief van primair tot beroepsonderwijs nodig.  

Platform Talent voor Technologie voerde het kwalitatieve onderzoek onder een panel van jongeren uit. Benieuwd naar de resultaten?  

Lees het verslag De blik van jongeren op waterstof en groene chemie – Hoe krijg je ze mee?

Meer weten over dit project?

Heb je vragen over H2inO? Neem contact met ons op:

Koen Maassen

Human Capital Agenda

Coördinator