Jongeren enthousiast maken voor waterstoftechnologie: ideeën voor het lesprogramma.

De energietransitie en de rol van waterstof bieden niet alleen inspirerende onderwijs context vanwege het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken, maar opent ook de deur naar spannende carrières en innovatieve projecten.

Introductie  

Met deze website/pagina willen we je helpen om de wereld van waterstof helder te maken voor jongeren. Na een introductie met een animatie die de principes van de waterstof economie uitlegt, maken we kennis met echte professionals in het veld. In de films doorlopen de hele keten van de waterstof sector; van het maken van groene energie, het bouwen en opschalen van H2 fabrieken tot de toepassingen in bebouwde omgeving, transport en gebruik als bouwsteen in de (bio)chemie.

Film 1

De animatie 

Waterstof is eigenlijk een super eenvoudig en klein element. Het is het meest voorkomende element in het universum. Wat het zo geweldig maakt voor energieopslag is dat het als een soort batterij werkt.
Zie het zo: we kunnen elektriciteit gebruiken om water te splitsen in waterstof en zuurstof. De waterstof die we krijgen, kunnen we opslaan en bewaren voor later gebruik. Wanneer we die opgeslagen waterstof weer nodig hebben, kunnen we het terug omzetten in elektriciteit.

Dit betekent dat we op een slimme manier energie kunnen opslaan voor momenten waarop de zon niet schijnt of de wind niet waait. En dat is behoorlijk handig als we willen overstappen op hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie.

Film 2

Jeroen   - HyCC  - Project engineer 

Heb je de introductie gezien over groene waterstof? Daar zag je dat voor het maken van waterstof nieuwe fabrieken moeten worden bedacht en gebouwd. Jeroen doet dit voor zijn werk.

Jeroen is namelijk project engineer bij HyCC, een bedrijf dat zich specialiseert in de ontwikkeling en de bouw van groene waterstoffabrieken en elektrolysers. Zoals je hebt gezien maken elektrolysers waterstof door elektriciteit door water te geleiden. Momenteel leidt hij het H2-Fifty project, één van de grootste groene waterstoffabrieken in Nederland dat voor 2030 gerealiseerd zal worden.

Film 3

Marjolijn  - Project developer batteries & H2  - Vattenfall 

Marjolijn is 23 jaar en werkt bij Vattenfall, een groot energiebedrijf dat zich inzet voor milieuvriendelijke manieren waarop we energie gebruiken. Marjolijn kan in haar baan haar passie voor groene technologie goed gebruiken. Ze is goed in het maken van batterijen en kijkt ook naar elektrolysers om efficiënt groene waterstof te produceren. Bij Vattenfall is ze een belangrijk teamlid dat zonneparken en windparken verbindt met elektrolysers om meer groene waterstof te maken.

Als ze probeert groene waterstof te maken met zon en wind, legt Marjolijn uit wat de uitdagingen zijn van verschillende hoeveelheden vraag naar energie op verschillende momenten van de dag. En hoe ze manieren probeert te vinden om die pieken en dalen in de vraag naar elektriciteit op te vangen.

Film 4

Lars  - Hydro Motion Team  - TU Delft 

Lars is lid van het Hydro Motion Team aan de Technische Universiteit Delft en heeft dit jaar de leiding over de waterstofsystemen. Het Hydro Motion Team is een groep studenten die hard werkt aan milieuvriendelijke waterstoftechnologieën. Lars en zijn team willen volgend jaar laten zien hoe ver ze komen van Rotterdam naar Londen met maar één tank waterstof, om te laten zien dat waterstof dit als energiebron kan.

Het team heeft eerder al een prijs gewonnen met hun vorige boot. Ze gebruiken veel van de dingen die al goed gingen in dat project weer voor hun nieuwe boot, omdat ook dat duurzaamheid en slim is.

Film 5

Suzanne  - Technisch onderzoeker  KIWA 

Suzanne werkt bij KIWA, een bekend bedrijf dat technisch onderzoek doet en apparatuur en nieuwe technologie keurt op veiligheid. Ze weet veel van gasleidingen en materialen die te maken hebben met waterstof. Bij KIWA, een groot bedrijf dat over de hele wereld werkt, doet Suzanne onderzoek naar slimme oplossingen en nieuwe technologieën. Ze werkt aan projecten die gasbuizen veiliger en beter maken, vooral als het gaat om waterstof als schone energie.

In haar werk kijkt ze bijvoorbeeld naar het regelstation, waar de druk van waterstof wordt verlaagd, en naar werkputten waar mensen leren hoe ze gasbuizen kunnen ombouwen van aardgas naar waterstof.

Film 6

Raoul  - Elektrotechnicus  - Holthausen Clean Technology 

Raoul is 23 jaar en werkt als elektrotechnicus bij Holthausen Clean Technology. Daar legt hij hoogspanningskabels aan voor innovatieve voertuigen die op waterstof rijden. Hij zorgt ervoor dat deze kabels genoeg kracht hebben voor de elektromotoren, batterijen en brandstofcellen van deze geavanceerde voertuigen.

Raoul maakt deze kabels zodat ze niet alleen de motor van stroom voorzien, maar ook zorgen voor de controle van het hele systeem. Hij werkt ook aan de tanks waarin waterstof wordt bewaard, en aan brandstofcellen die water en lucht gebruiken om stroom te maken voor de motor en om de batterijen op te laden.

Film 7

Tim - Docent/Onderzoeker 

Tim is een docent-onderzoeker en werkt op de Brightlands Chemelot Campus aan Zuyd Hogeschool. Hij heeft veel interesse in chemie hij onderzoekt toepassingen van waterstof als grondstof.

Tim is scheikundige en ziet dat chemie de basis vormt van alles om ons heen. Hij geniet ervan om samen met zijn studenten en collega’s chemische vraagstukken op te lossen en bij te dragen aan een duurzamere wereld. Zijn onderzoek gaat over het gebruik van waterstof en het gebruik van heel sterk licht om onderdelen van medicijnen te produceren.

Het knutselen met waterstof is voor Tim echt een passie vanwege de diverse toepassingen ervan.