Nationaal Kennisplatform Waterstof

Aan de hand van hun regionale roadmaps inventariseren en ontwikkelen zeven Nederlandse regio’s kennis over de toepassing van groene waterstof inventariseren en ontwikkelen. Een belangrijke vraag is hoe die kennis terecht komt bij de professional van vandaag en morgen. Hiervoor introduceert de human capital agenda van GroenvermogenNL het online Nationaal Kennisplatform Waterstof.

De human capital agenda werkt aan een efficiënt, online platform waar regio’s kennis uitwisselen en ophalen. Doel van het online Nationaal Kennisplatform is kennis uit waterstofonderzoek, waaronder natuurlijk de onderzoeken van het GroenvermogenNL-programma zelf, snel beschikbaar te maken voor (aankomende) professionals. Zij kunnen deze omzetten in skills voor de waterstoftransitie, zodat het tempo niet vertraagt.  

Status: ontwikkeling van een platformprototype 

Zeven regio’s ontwikkelen gezamenlijk het Nationaal Kennisplatform Hoe het platform eruit gaat zien, werken ze eerst uit in een prototype. Het platform biedt verschillende mogelijkheden om kennis te delen en bouwt voort op bestaande platforms, waardoor een brede hoeveelheid kennis ter beschikking komt.  

Het groene boekje voor groene waterstof 

Voor (aankomende) professionals doet het Nationaal Kennisplatform dienst als het groene boekje voor groene waterstof. Willen ze voor hun werk of opleiding aan de slag met de installatie van een brandstofcel of onderhoud verrichten aan een waterstofnetwerk, dan bekijken ze bijvoorbeeld een laagdrempelig instructiefilmpje of maken ze gebruik van ander didactisch verantwoord materiaal. Omdat veiligheid bij waterstof de hoogste prioriteit heeft, werkt het Kennisplatform met verplicht te behalen certificaten.  

Praktische leertrajecten voor waterstoftoepassingen 

Het Nationaal Kennisplatform biedt een oplossing voor de grote hoeveelheid mensen die met waterstof gaan werken. Het biedt de mogelijkheid om snel praktische leertrajecten aan te bieden voor uiteenlopende waterstoftoepassingen. GroenvermogenNL zorgt voor een organisatorisch plan voor continuïteit en goede afstemming met het bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen in de regio’s. 

Het Nationaal Kennisplatform: 

  • Is een digitale leeromgeving 
  • Ontsluit nieuwe kennis 
  • Geeft een overzicht van training en opleidingen 
  • Is gekoppeld aan andere platformen 
  • Zorgt voor community building 

Heb je vragen over het Nationaal Kennisplatform? Neem contact met ons op:

Bart Beima

Human Capital Agenda

Programma Manager Digitalisering