9 november 2024 | Human Capital Agenda

Workshops voor learning communities met veel enthousiasme van start gegaan

Voor de nieuwe call ‘Learning communities als aanjagers voor de groene waterstofeconomie’ zijn de eerste workshops van start gegaan. Deelnemers van het kennis- en werkveld verdiepen zich eendrachtig in de vraag hoe we per regio een ecosysteem opzetten om samen kennis te ontwikkelen en te delen. In totaal vinden er zeven workshops plaats waarin deelnemers een regionaal consortium vormen en een gezamenlijk projectplan uitwerken. 

 Voor de transitie naar groene waterstof zijn voldoende, gekwalificeerde professionals nodig. Voor deze uitdaging heeft GroenvermogenNL samen met een groot aantal stakeholders een human capital agenda (HCA) opgesteld. We kiezen voor een landelijke aanpak met regionale realisatie. In elke regio is inmiddels een roadmap ontwikkeld met acties om tot voldoende human capital te komen. 

Regionale learning communities

Regionale learning communities spelen een centrale rol in de roadmaps van de regio’s. Dit zijn regionale samenwerkingsverbanden waarin bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen gezamenlijk werken, leren en innoveren. In deze learning communities implementeren zij resultaten van onderzoek en ontwikkelen die verder in de praktijk. Zo kunnen professionals en studenten hun vaardigheden continu verbeteren. 

Responsief ecosysteem werken, leren en innoveren

Doel van de call, die wordt uitgevoerd door NWO, is om met learning communities praktijkgericht onderzoek te stimuleren naar regionale oplossingen voor een responsief ecosysteem van werken, leren en innoveren. In dit ecosysteem moeten kennis- en skillsontwikkeling voor (toekomstige) waterstofprofessionals samengaan om de time-to-job te verkorten. Inschrijvers vormen daartoe consortia en zoeken de samenwerking met learning communities in hun regio. 

Eerste serie workshops 

Voor de call organiseren we per regio workshops. Die vinden plaats in de periode van 5 tot en met 15 november 2024. In elke workshop gaan deelnemers de samenwerking aan en zetten de eerste stappen in de ontwikkeling van een projectplan. Uit de eerste workshops bleek het enthousiasme groot. Deelnemers uit het bedrijfsleven en het kennisveld, zoals mbo- en hbo-instellingen en universiteiten, zoomden in op huidige initiatieven en samenwerkingsverbanden, brachten hiaten in kaart en verdiepten zich in de vraag hoe ze kunnen bouwen aan een responsief ecosysteem in de eigen regio. 

Planning in 2025

De resultaten van de eerste workshops beloven goede projectplannen op te leveren die recht doen aan de dynamiek en de specifieke kenmerken van de regio’s als het gaat om de waterstoftransitie. In week 3 van 2025 volgt een landelijke workshop om de synthese tussen regionale projectideeën te onderzoeken. De regionale consortia hebben tot 11 maart 2025 de tijd om hun projectvoorstellen voor deze call in te dienen. 

 Programma’s voor het Nationaal Groeifonds 

NWO voert thematische programma’s uit voor onderzoek, kennisontwikkeling en innovatie die zijn gefinancierd uit het Nationaal Groeifonds. De resultaten hiervan zijn toepasbaar in innovaties en organisaties en leveren zo een bijdrage aan het duurzame verdienvermogen en de brede welvaart van Nederland. In de programma’s werken partijen uit de gehele kennisketen samen, zowel publiek als privaat.  

Meer informatie 

Wil je op de hoogte blijven van de calls? Abonneer je op de nieuwsbrief van GroenvermogenNL. 

Wil je meer weten over de learning communities, neem contact op met

Bart Beima

Programma Manager Human Capital & Digitalisering