Waterstof en groene elektronen voor specialties en fine chemicals

Dit R&D-thema richt zich op onderzoek naar de ontwikkeling van schonere chemische transformaties voor specialties en fine chemicals die minder grondstoffen en energie verbruiken door het gebruik van groene waterstof, groene elektronen en fotonen. Kandidaten uit de industrie, bedrijven, onderzoeksinstellingen en toegepaste onderzoeksinstituten kunnen zich vanaf begin 2025 aanmelden voor dit industriegedreven R&D-consortium via een call van NWO.

Doel

De chemische industrie in Nederland haalt een belangrijk deel van haar omzet uit chemische halffabrikaten en specialiteiten met uiteenlopende toepassingen. De productie van deze verscheidenheid aan chemische producten is nog steeds afhankelijk van petrochemie en chemische transformaties die uit meerdere stappen bestaan. Dit levert veel afval op en kost veel energie.   

Om te bouwen aan de chemie van de toekomst wil dit R&D-project van GroenvermogenNL alle relevante nationale expertise op het gebied van specialties en fine chemicals samenbrengen: werken op TRL 2-6.  Met een industriegedreven aanpak zullen consortiumaanvragers een onderzoeksvoorstel maken tijdens twee workshops van 2,5 dag. Dit unieke niet-competitieve proces staat open voor bedrijven, onderzoeksinstellingen en toegepaste onderzoeksinstituten in heel Nederland. Het budget voor dit consortium is 20 miljoen euro.  

De belangrijkste doelstelling in dit project is de ontwikkeling van nieuwe methoden en routes voor chemische synthese om de infrastructuur van de chemische industrie te vergroenen, waarbij ook kansen worden geboden om de markt te vergroten met nieuwe en innovatieve producten.  

Het R&D-thema Waterstof en groene elektronen voor specialties en fine chemicals is gericht op de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve reacties om de uitdagingen aan te gaan bij de synthese van specialiteiten en fijnchemicaliën die ontstaan wanneer de grondstofketen wordt losgekoppeld van de fossiele petrochemie. Elektrificatie van chemische reacties kan deze uitdagingen aanpakken, aangezien dit kortere wegen creëert, het gebruik van overgeoxideerde/gereduceerde reagentia vermijdt en mogelijkheden biedt om bergopwaartse reacties uit te voeren met behulp van elektriciteit of licht.  

Activiteiten

Hoe gaan we dat doen?

  • Productie van speciale & fijnchemicaliën uit waterstof, groene elektronen of fotonen & complexe, niet-fossiele grondstoffen (biomassa en diverse afvalstromen, waaronder bijv. plastic afval, landbouwafval, huishoudelijk afval en CO2 voor fijnchemische synthese). 
  • Ontwikkeling van nieuwe syntheseroutes voor de productie van speciale en fijnchemicaliën met behulp van elektrochemie en/of fotochemie.    

Planning 

De call wordt begin 2025 gepubliceerd. 

Heb je vragen over R&D-thema Waterstof en groene elektronen voor specialties?  Neem contact met ons op: 

Jane Butler

R&D

Programma Manager