Break-out sessie
Jelle Blekxtoon | FME
Jelle Blekxtoon, met een scheikundige en business achtergrond, heeft ruim 11 jaar ervaring opgebouwd in de energie sector. Vanuit zijn huidige rol vanuit FME & EMP-NL ondersteunt, verbindt, faciliteert en versterkt de Nederlandse technologiebedrijven om richting 2030 een volwassen maakindustrie voor waterstoftechnologie te hebben.
Dr. ir. Peter Lucas | Program Manager Hydrogen
Peter Lucas heeft een MSc en een PhD van de TU Delft, faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.
Peter wordt enthousiast van de energietransitie en de kansen die dit biedt voor een schonere en eerlijkere wereld. Waterstof kan een belangrijke rol gaan spelen voor energieopslag, als bouwsteen/grondstof en voor toepassingen die moeilijk te elektrificeren zijn. Voor de luchtvaart komt dit laatste samen met de opleiding van Lucas, alsmede de noodzaak voor onderzoek en ontwikkeling om vliegen op waterstof mogelijk te maken. Lucas heeft een zwak voor ondernemen, een eigen start-up is er (nog) niet van gekomen, maar middels de samenwerking met de Impact Studio worden de eerste stapjes richting waterstof en groene chemie start-ups gestimuleerd en gefaciliteerd.
Claire Visser. MA
Claire Visser, MA, heeft een veelzijdige loopbaan opgebouwd waarin ze ervaring heeft opgedaan in de media, bankensector en het Nederlandse en Europese academische startupecosysteem.
Haar werk in het dynamische digitale landschap leidde tot een IT Traineeship bij ABN AMRO. Een onverwachte wending bracht Claire terug in de wereld van startups, waar ze sinds vijf jaar actief is binnen de academische omgeving. Claire’s kracht ligt in het samenbrengen van mensen en het inspireren van samenwerking en actie. Ze is gedreven door de ambitie om studenten en onderzoekers te ondersteunen in het verbinden en samenwerken, zowel binnen als buiten de universiteit, om hun kennis en onderzoek ten dienste van de maatschappij te stellen.
Gerard van Smeden |
Gerard van Smeden heeft een MSc van de TU Delft, faculteit Technology, Policy and Management. Sinds zijn 19e is Gerard al actief bezig met start-ups, beginnend als manager business development bij De Energiebespaarders (recentelijk verkocht aan Budget-Thuis). In zijn tijd heeft hij hierbij via het Startup in Residence (SiR) programma van het Ministerie van BZK gewonnen en vanuit daar de dienst voor het aardgasvrij maken voor woonwijken, genaamd ‘Building Blocks’ opgezet. Inmiddels heeft hij twee eigen bedrijven opgestart, waarvan één inmiddels verkocht is. Sinds 2022 werkt Gerard bij Impact Studio, een afdeling binnen het Impact & Innovation Center van de TU Delft dat zich richt op valorisatie en ondersteuning van wetenschappelijke initiatieven. Hij leidt het Customer Discovery Support team en is programmamanager van het nieuwe Ideation Labs programma.
Gerard is een all-round engineer met passie voor alles van datascience & AI, tot hardware een deep-tech. Het bereiken van een positieve impact door middel van het ondersteunen en starten van innovatieve start-ups is hetgeen waarvoor Gerard iedere dag vol passie naar zijn werk gaat. Er liggen volgens Gerard nog veel (onbenutte) kansen binnen de onderzoeksgroepen, waar wetenschap en ondernemerschap elkaar nog niet altijd weten te vinden. Hij haalt veel energie van het samenbrengen, opleiden en ondersteunen van nieuwe initiatieven die vanuit de universiteiten voortkomen.
Jörg Gigler
Dr. Jörg Gigler werkt bijna 30 jaar aan thema’s op het snijvlak van duurzaamheid, energietransitie en innovatie. Sinds 2013 is hij directeur van TKI Nieuw Gas | Topsector Energie. Vanuit die positie faciliteert Jörg “innovators” die op zoek zijn naar ondersteuning, financiering, netwerken en informatie op de thema’s waterstof, groen gas, CCS (carbon capture & storage) en geo-energie. Daarvoor bekleedde Jörg diverse functies in de consultancy, bij bedrijven en regionale organisaties, voor de overheid en in het onderzoek. Jörg studeerde landbouwtechniek aan de Wageningen Universiteit waar hij begin 2000 promoveerde op het thema bio-energie. Jörg treedt regelmatig op als spreker en moderator op conferenties en cursussen.
Bert den Ouden | Projectdirecteur van HyXchange
Bert den Ouden is projectdirecteur van het “HyXchange” Hydrogen Exchange-initiatief, ondersteund door de Nederlandse gasexploitant Gasunie en verschillende Nederlandse havenautoriteiten, en betrokkenheid van vele marktpartijen. Het initiatief is gericht op een liquide markt voor de handel in waterstof op de belangrijkste Nederlandse waterstofinfrastructuur, inclusief de wereldwijde import daar en de daarmee geassocieerde Europese landen. Het HyXchange-ontwikkelingsprogramma omvat een pilot met een waterstofcertificaat, een simulatie van de waterstofspotmarkt en de ontwikkeling van een waterstofprijsindicator. Waterstofdragers vallen ook onder de scope.
Lennart van der Burg
Lennart van der Burg is waterstof expert en als cluster Manager groene waterstof verantwoordelijk voor het water elektrolyse onderzoeksprogramma bij toegepast onderzoeksinstituut TNO. TNO werkt samen met bedrijven en overheid aan waterstof innovatie projecten in de gehele keten van productie, transport, opslag en de toepassing in verschillende sectoren. Lennart is tevens trekker van het Power2Hydrogen programma binnen het shared research programma Voltachem. Samen met de (Nederlandse) maak industrie werken we aan electrolyzer technologie met een hogere efficiëntie, langere levensduur en welke op grote schaal geproduceerd kunnen worden.
Lennart is sterk gemotiveerd om de huidige klimaat crisis aan te pakken en is daarom naast TNO ook gemeente raadslid in De Utrechtse Heuvelrug en mede initiatiefnemer geweest van de sociale onderneming gericht op duurzame levensstijl. Lennart is Milieukundige en heeft gewerkt als adviseur duurzame energie en gebiedsontwikkeling bij advies- en ingenieursbureau Sweco.
Gino van Strijdonck | Lector Material Sciences
Onlangs is dihydrogen interessant geworden als een veelzijdige en groene carrière in hernieuwbare energie. Als chemicus stamt mijn passie voor dit molecuul al van ver daarvoor. Waterstof is het eerste en kleinste element van ons periodiek systeem en erg belangrijk in talloze verbindingen als medicijnen en materialen. In onze zoektocht naar duurzaamheid is het een molecuul van groot belang als (potentieel) groene bouwsteen.
Waterstof is echter een zeer sociaal element dat graag wordt gekoppeld aan een andere waterstof om een diwaterstofmolecuul te vormen en dan vol energie zit. Bovenal houdt waterstof van diversiteit en verbindt het zich met de meeste andere atomen om interessante moleculen te vormen met belangrijke eigenschappen en functionaliteiten. Samen doen ze hun werk in een op waterstof gebaseerde (of beter geïnspireerde) economie.
Gino van Strijdonck
Lector Material Sciences
Zuyd Hogeschool/CHILL
René Peters | TNO
René Peters (1966) studeerde technische natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 1993 promoveerde hij aan dezelfde universiteit op het optimaliseren van gasstromen in leidingnetwerken. Daarna trad hij in dienst van Shell Research als onderzoeker op het gebied van gaswinning uit bijna lege gasvelden. In 1998 trad hij in dienst van TNO als onderzoeker, waar hij diverse technische en leidinggevende functies bekleedde op het gebied van gaswinning, transport en opslag. Zijn huidige functie is directeur gas technologie, en stuurt daarin onderzoek aan op het gebied van duurzame gassen, zoals groen gas en waterstof, de rol van gas in de energie transitie en systeem integratie.