Het laatste nieuws
Alle berichten
€ 10 miljoen voor studies naar waterstof en groene chemie
Om ondernemers te ondersteunen bij onderzoek naar de haalbaarheid van innovatieve projecten in groene waterstof en chemie is er de subsidieregeling Topsector Energie (TSE) Industrie studies: Waterstof en groene chemie (GroenvermogenNL). De regeling gaat op 1 mei opnieuw open met een budget van € 10 miljoen. De studies zijn ter voorbereiding van innovatie- en opschalingsprojecten, die GroenvermogenNL hiermee stimuleert.

Ontmoet GroenvermogenNL op de World Hydrogen Summit 2025
De World Hydrogen Summit in Rotterdam is dé plek om kennis, inspiratie en goede contacten op te doen voor wie geïnteresseerd is in groene waterstof. GroenvermogenNL is daar natuurlijk ook in 2025 weer bij. Woensdag 21 en donderdag 22 mei zijn we in het NL Paviljoen om te connecten met mensen die willen bijdragen aan de versnelling en opschaling van groene waterstof. Op 22 mei zijn bovendien twee van onze projectpartners in het NL Paviljoen aanwezig.

H2 Impactmakers: Thorsten Holtmüller van XINTC
Achter elk waterstofproject schuilt een verhaal vol ambitie, uitdagingen en hoop voor de toekomst. We spreken projectleiders, CEO’s, onderzoekers en andere pioniers om te ontdekken wat hen drijft, welke lessen ze leren en hoe zij bijdragen aan een duurzame waterstofeconomie. We stelden 5 vragen aan Thorsten Holtmüller, business development manager bij XINTC, over het H2 Experience Center.

De Ierse aanpak voor een Leven Lang Ontwikkelen (LLO): 3 lessen voor Nederland
De waterstoftransitie vraagt om meer dan alleen technologische innovatie: zonder voldoende goed opgeleide professionals stagneert de vooruitgang. GroenvermogenNL werkt hiervoor samen in het programma ‘Samenhangende aanpak’ met de Topsector Energie, het Just Transition Fund en de NGF-programma's LLO-Katalysator, Opschaling PPS en NPuls. Het doel is tot oplossingen te komen om nieuwe en bestaande arbeidskrachten klaar te stomen voor de energietransitie.

Regio’s vormen ecosystemen voor learning communities
Op dit moment worden in zes Nederlandse regio’s consortia gevormd die ecosystemen opzetten om samen kennis te ontwikkelen en te delen in onder andere learning communities. Dit doen zij om in mei een gezamenlijk projectvoorstel te doen voor de call Learning communities als aanjagers van de groenewaterstofeconomie. Bedrijven, onderzoeksinstellingen en onderwijs kunnen zich nog aanmelden om deel te nemen.

GroenvermogenNL verkent samen met Shell de ontwikkeling van een open innovatiecentrum voor elektrolysers in Emmen
Op het terrein van de voormalige gaszuiveringsinstallatie van de NAM in Emmen – GZI Next – zijn plannen om een testlocatie voor elektrolysers te ontwikkelen die ingezet gaan worden voor de productie van waterstof. Het project is ook bekend onder de naam EmmHy.

Regio’s bijeen in laatste workshop voor call learning communities. “Er is een enorme drive”
Hoe leiden we voldoende professionals op voor de groenewaterstoftransitie, nu en in de toekomst? Het antwoord op deze vraag is in elke regio anders, maar vaak ook hetzelfde. Vandaar dat GroenvermogenNL in januari een workshop organiseerde waarin regio’s bijeen kwamen om de synergie te ontdekken in hun plannen voor het opzetten van learning communities.

Nieuwe samenwerking TNO en GroenvermogenNL voor innovatie en opschaling van groene waterstof
TNO en GroenvermogenNL gaan samenwerken om opschaling van groene waterstof te versnellen. Hiervoor ondertekenden zij op 6 februari een overeenkomst, die de start markeert van een meerjarig programma voor het versnellen van innovatie en het opschalen van elektrolyse voor groenewaterstofproductie.
