De Waterstofgids 2023 is een belangrijke mijlpaal voor de Nederlandse waterstofsector. Het boekwerk biedt een compleet overzicht van de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van waterstof in Nederland. Het is daarom ook geen verrassing dat Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, tijdens de World Hydrogen Summit (WHS) de eerste druk in ontvangst nam.

Focus op duurzame oplossingen

De gids is niet alleen bedoeld om de Nederlandse waterstofsector te promoten, maar ook om internationale samenwerkingen en handel te stimuleren. Hierbij worden zowel publieke als private partijen betrokken. De focus ligt op het creëren van duurzame oplossingen voor de energietransitie.

Nederland heeft al een sterke positie in Europa als het gaat om waterstoftechnologieën en -toepassingen. Zo hebben we veel expertise opgebouwd in de productie, opslag en distributie van waterstof. Ook zijn er talloze bedrijven die zich richten op het ontwikkelen van nieuwe toepassingen voor waterstof, zoals brandstofcellen en elektrolyzers.

Met deze gids hoopt Nederland haar leidende positie verder uit te bouwen door zich nog meer te richten op internationale samenwerkingen en handel. Door onze kennis en ervaring te delen met andere landen kunnen we bijdragen aan een wereldwijde transitie naar duurzame energie.

Bedrijfsprofielen

Naast informatie over de Nederlandse waterstofsector bevat de gids ook bijna 200 bedrijfsprofielen. Hierdoor krijgen internationale bedrijven een goed beeld van wat Nederland te bieden heeft op het gebied van waterstof. Dit kan leiden tot nieuwe samenwerkingen en handelskansen.

De gids is samengesteld door RVO en partners FME, Topsector Energie en TKI Nieuw Gas in het kader van het handelsbevorderingsprogramma International Clean Energy Partnership (ICEP) van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is daarom ook niet alleen een initiatief van de Nederlandse waterstofsector, maar ook van de overheid.

Jaarlijks wordt er een update van de gids uitgebracht, waardoor deze altijd up-to-date blijft. Bedrijven die nog niet vermeld staan in de huidige gids kunnen contact opnemen met RVO/ICEP via pwi@rvo.nl of FME via hydrogen@fme.nl om hun bedrijf aan te melden voor de volgende versie.

De Waterstofgids 2023 een belangrijk instrument voor de Nederlandse waterstofsector om zich internationaal te profileren en samenwerkingen en handel te stimuleren. Met deze gids laten we zien dat Nederland klaar staat om haar expertise en innovatiekracht in te zetten voor een duurzame toekomst.

De gids vind je hier