Pilotprojecten bewijzen potentie van groene waterstof in Nederland
Voor productie, transport, opslag en gebruik van waterstof zijn innovaties nodig. Met ons R&D-programma ondersteunen we consortia van kennisinstellingen en bedrijven om deze innovaties te ontwikkelen. Vervolgens is het belangrijk na te gaan of de innovaties werken. Ook deze cruciale stap richting marktintroductie ondersteunen we door uiteenlopende pilots, kleine demonstraties en regionale testfaciliteiten te financieren vanuit ons pilotprogramma.
12 succesvolle projecten
Voor het pilotprogramma hebben we een budget van € 100 miljoen. We hebben dit vooral ingezet via de DEI+-regeling Waterstof en groene chemie. In 2 rondes konden ondernemers een subsidieaanvraag doen. Dat heeft geresulteerd in 12 succesvolle projecten langs de hele waterstofketen: van kostenefficiënte productie, transport en opslag tot direct gebruik en inzicht in emissies en sociaaleconomisch draagvlak.
Definitieve investeringsbeslissing
Een goed voorbeeld van een succesvol project is H2 Hollandia. In het Drentse Nieuw-Buinen hebben initiatiefnemers Repowered, Avitec en Novar een installatie voor groenewaterstofproductie gebouwd bij een groot zonnepark. De 300.000 geïnstalleerde zonnepanelen wekken geregeld meer stroom op dan het elektriciteitsnet aankan. Dit overschot wordt omgezet in ongeveer 300.000 kg waterstof per jaar en gaat onder meer naar tankstations voor zwaar transport. H2 Hollandia levert ook pure zuurstof voor bijvoorbeeld de beluchting van waterzuiveringsinstallaties. De initiatiefnemers hebben inmiddels de definitieve investeringsbeslissing genomen om de productielocatie in gebruik te nemen.
25% meer energieopbrengst
Een ander veelbelovende productielocatie voor groene waterstof staat in Kootwijkerbroek. Eind 2024 opende minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei hier het H2 Experience Center, waar het innovatieve bedrijf XINTC het eigen geavanceerde elektrolysesysteem demonstreert dat gekoppeld is aan een lokaal zonnepark. Het XINTC-systeem volgt met slimme elektronica de fluctuerende toestroom van zonne-energie en zorgt dat de elektrolyser met hoge frequentie aan- en uitschakelt. In het H2 Experience Center zien stakeholders hoe de technologie zo tot 25% meer energie opbrengt uit zonnevelden dan concurrerende systemen.
Complete waardeketen opzetten
De productie van groene waterstof komt op gang als er voldoende vraag naar is. Maar de vraag ontstaat pas, als er voldoende productie is. Het is een vicieuze cirkel die de partners binnen het project Duwaal oplossen door een complete waardeketen op te zetten: van geïntegreerde waterstofproductie bij een windturbine en hogedrukopslag tot transport over de weg naar minimaal 5 tanklocaties, en inkoop en beheer van honderd waterstofvrachtwagens. Door deze keten in één keer te realiseren ontstaan voldoende schaal voor kostenverlaging. Dit maakt financiering van de keten mogelijk en het is aantrekkelijk voor toekomstige waterstofprojecten om zich aan te sluiten.
Benieuwd naar de overige projecten?
Voor vragen over de pilotprojecten neem je contact op met:

Ed Buddenbaum
Sr. Programma Manager