Kennisgebieden in kaart
Deze programmalijn geeft inzicht in:
- Skills- en kennisbehoefte
- Kansrijke loopbaanpaden
- Vergroting van instroom in het beroepsonderwijs
- Monitoring van diverse onderdelen van de human capital agenda
Voor de uitvoering werken we nauw samen met het Platform Talent voor Technologie (PTvT).
Arbeidsmarktonderzoek: skills- en kennisbehoefte voor de waterstoftransitie
GroenvermogenNL laat kwalitatief en kwantitatief arbeidsmarktonderzoek uitvoeren. SEO-CE-Delft berekende dat er tot 2030 38.000 fte extra nodig zijn voor de waterstoftransitie. De vraag naar professionals in elektrochemie, elektrotechniek, procestechnologie, chemie en biologie groeit. Het opleiden en vinden van voldoende mensen hiervoor is een uitdaging. Jong talent uit het onderwijs tot 2030 is niet voldoende en aanwas is er ook niet vanuit de grensregio’s die zelf met vergrijzing kampen. De beschikbare jongeren moeten we goed voorbereiden op de arbeidsmarkt voor de waterstoftransitie. Maar het grootste tekort moeten we aanvullen door huidige professionals op te leiden op de werkplek.
Vergroting van instroom in het beroepsonderwijs: H2inO
Jongeren vinden duurzaamheid en een gezond klimaat belangrijk. De waterstoftransitie biedt geweldige mogelijkheden om jongeren enthousiast te maken voor waterstoftechnologie en de impact die zij met een carrière daarin kunnen maken op de energietransitie. Het GroenvermogenNL project H2inO geeft jongeren meer inzicht in de wereld van waterstoftechnologie.
Scholen in het primair en voortgezet onderwijs kunnen in de bestaande lesprogramma’s modules invoegen om jongeren op een boeiende manier te laten kennismaken met de energietransitie via waterstof. Hiervoor ontwikkelden we onder andere een serie video’s waarin waterstofprofessionals vertellen over hun werk. Het doel is om vanaf 2024 tot 2029 samen te werken met meer dan 100 scholen. Het Platform Talent voor Technologie voert het project uit.
Alle films kan je hier bekijkenMonitoring
De inzichten die GroenvermogenNL opdoet over het human capital vraagstuk gebruiken we om te leren en bij te sturen. Wat leren de cijfers en data uit de kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeken ons over wat er nodig is in onderwijs, arbeidsmarkt, samenwerkingen en beleid? We gebruiken deze monitoring ook voor de andere HCA-programmalijnen en de regio’s.
We monitoren:
- Het arbeidsmarktdashboard
- Het kennisplatform
- Diverse arbeidsmarktmonitoren
- Ontwikkeling van regionale learning communities
Meer weten over deze programmalijn?
Heb je vragen over kennisgebieden in kaart? Neem contact met ons op:
Marsha Wagner
Programma Manager
Koen Maassen
Coördinator