Een centrale vraag in de Human Capital Agenda van GroenvermogenNL is hoe we komen tot voldoende mensen met de juiste skills voor de groenewaterstofeconomie. Op 14 juni lanceerden we het Make Hydrogen Work initiatief voor de ontwikkeling van die competente, geschoolde (waterstof)arbeidsmarkt.

Onderdelen van Make Hydrogen Work

Make Hydrogen Work omvat de campussen in Nederland die aanbod ontwikkelen en aanbieden aan professionals om zich te bekwamen in waterstof. Deze campussen zijn samenwerkingen in waterstof tussen bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden. Onderwijsinstanties, zowel publiek als privaat, ontwikkelen de modules en curricula voor waterstofgerelateerde opleidingen en bieden deze op de campussen aan. GroenvermogenNL coördineert Make Hydrogen Work op nationaal niveau. 

Op 14 juni kwamen alle ingrediënten van het initiatief Make Hydrogen Work aan bod. Hieronder vind je naast een korte omschrijving de presentaties van de sessies. 

 De introductie van de dag werd gegeven door Marsha Wagner en Ronald Kleijn van GroenvermogenNL, gevolgd door een presentatie door Simone Maase over de HCA roadmap van regio West en een toelichting door het Young Professional Program van UN Global Impact.

Introductie tijdens Kick-Off Make Hydrogen Work – Presentatie Marsha Wagner

Over Make Hydrogen Work – Presentatie Ronald Kleijn

Roadmap regio West – Presentatie Simone Maase

Microcredentials | Bram van der Kruk

Make Hydrogen Work wil bijdragen aan de herkenbare kwaliteit van de waterstofprofessional door in te zetten op de ontwikkeling van digitale certificering via zogenaamde microcredentials. Hiertoe werken we samen met het Nationaal Groeifonds-programma Npuls dat de noodzakelijke infrastructuur beschikbaar stelt. In deze sessie gaan we in op de microcredentials en de werkwijze in Make Hydrogen Work. 

Microcredentials – Presentatie Bram van der Kruk

Skillsaanpak / Green Skills for Hydrogen | Jo-anne Schaaf, Roeland Hogt

In de regionale campussen werken we aan de ontwikkeling van individuele, skills gebaseerde ontwikkelpaden, waarmee op-, om-, en bijscholers goed herkenbaar worden opgeleid. Samen met bedrijven bepalen we op basis van gestandaardiseerde skillsprofielen welke skills een werkgever nodig heeft voor zijn professionals om de waterstoftransitie uit te voeren. In deze sessie presenteren we een werkwijze die de regionale campussen kunnen hanteren bij het ontwikkelen van aanbod. De feedback nemen we mee in de verdere uitwerking. 

Skillsaanpak / Green Skills for Hydrogen – Presentatie Jo-anne Schaaf, Roeland Hogt

Begeleiding | Lilian Smits

n deze sessie presenteren we de begeleidingsaanpak van Make Hydrogen Work. Op basis van goede ervaringen van begeleiding van het individu in het Make IT Work programma, hebben we een begeleidingsprogramma ontworpen om het leerproces van het individute ondersteunen op weg naar een rol in de waterstoftransitie. Vanuit Make Hydrogen Work maken we een train-de-begeleider-programma voor de regionale campussen. 

Begeleiding – Presentatie Lilian Smits

Tooling | Lilian Smits en Ronald Kleijn

Make Hydrogen Work gaat gebruikmaken van digitale tooling om het individu, de werkgever en de opleiders met elkaar te verbinden. In deze sessie presenteren en demonstreren we hoe dit werkt. Doel van deze sessie is om het prototype te toetsen en op te halen welke wensen er aanvullend zijn vanuit de verschillende perspectieven en gebruikers. 

Opname van de sessie

Make Hydrogen Work International, what’s next? | Mabel Dortmans, Nicolai Lindbüchl, Josien Beijer 

Het Young Professional Program van Global Compact NL heeft de afgelopen maanden verkend op welke manier Make Hydrogen Work kan worden ingezet in het ondersteunen van internationale samenwerkingen buiten Europa. De resultaten presenteren zij tijdens het plenaire ochtendprogramma. In deze sessie voeren we de discussie hoe wij dit kunnen organiseren met de campussen in Nederland, bedrijven en overheid. 

Make Hydrogen Work International, what’s next? – Presentatie  Mabel Dortmans, Nicolai Lindbüchl, Josien Beijer 

Peer review/Monitoring & Evaluation | Martijn Pepers en John Herfkens

GroenvermogenNL werkt nauw samen met PTvT mede vanwege hun expertise op het terrein van peer reviews en monitoring. In deze sessie lichten wij toe op welke wijze we de monitoring in zijn geheel willen gaan vormgeven, gaan wij in op de meerwaarde peer reviews hebben binnen het netwerk van Katapult en willen wij de discussie aangaan met de aanwezigen hoe wij dit instrument meerwaarde kunnen laten hebben voor de campussen binnen het netwerk van GVNL. 

Peer review/Monitoring & Evaluation – Presentatie Martijn Pepers en John Herfkens

Op de hoogte blijven van Make Hydrogen Work?

Wil je op de hoogte gehouden worden van dit initiatief? Dan kun je je hier aanmelden voor periodieke updates over Make Hydrogen Work.