Met kennis maken we de waterstoftransitie waar
Met een groot aantal initiatieven en organisaties werken we samen aan de waterstoftransitie van Nederland. Kennis is een onmisbare schakel in de transitie. Daarom delen we graag onze kennis en die van samenwerkende partijen. Bekijk het overzicht van onze rapportages, notities en onderzoeken.
Ruim baan voor versnelling
In de strategiebrochure Ruim baan voor versnelling lees je hoe we zorgen voor voldoende goed opgeleide professionals. En hoe bedrijven, kennisinstellingen en overheden hun krachten bundelen om een ecosysteem te creëren dat deze uitdaging succesvol aanpakt.
Is het onderwijs klaar voor waterstof?
In GroenvermogenNL: een verkenning initieel onderwijs lees je de resultaten van hetonderzoek van Technopolis B.V. en Hutspot naar waterstof binnen het onderwijs. Het geeft inzicht in hoe dynamisch of responsief het onderwijslandschap is als het gaat om de waterstoftransitie.
Stappen zetten naar een waterstoftestfaciliteit
Mott MacDonald voerde voor GroenvermogenNL een haalbaarheidsstudie uit voor een testfaciliteit voor groene waterstof. Is er behoefte aan zo’n faciliteit, wat zijn de technische vereisten en waar moet deze komen? Lees het in GVNL Feasibility Study Endurance Test Facility.
Samenwerken aan een skills-based arbeidsmarkt
Voor de waterstoftransitie is een skills-based arbeidsmarkt nodig. Maar hoe creëren we die? En hoe zorgen we dat instrumenten en initiatieven op dit vlak elkaar vinden en versterken? Lees het in Samenwerken richting een skills-based arbeidsmarkt van Berenschot.
Wat heeft het mkb nodig voor de groenewaterstoftransitie?
Het mkb speelt een grote rol in de waterstoftransitie. Hoe kunnen we deze bedrijven steunen in de transitie? Als voorbereiding op een innovatie- en stimuleringsprogramma onderzocht Dialogic de behoeften van het mkb. Lees de Voorverkenning mkb-programma GroenvermogenNL.
Hoe bereidt het onderwijs zich voor op groene waterstof?
Een belangrijk aandachtspunt van de Human Capital Agenda is de vraag of het onderwijs voldoende voorbereidt op de arbeidsmarktontwikkelingen in groene waterstof. KPMG voerde daarvoor de Verkenning post-initieel opleidings- en ontwikkelaanbod uit.
Meer waterstofprofessionals gewenst!
De waterstoftransitie vraagt tussen 2024 en 2030 3% extra arbeid. Hoe komen we aan goed opgeleide arbeidskrachten met waterstofskills? CE Delft en SEO economisch onderzoek onderzochten het. Lees de resultaten in Arbeidsmarktonderzoek waterstoftransitie.
Hoe subsidiëren we keteninnovaties?
Er zijn veel subsidies voor de waterstoftransitie. Mott MacDonald maakte een analyse van kostensoorten die subsidiabel zijn binnen een subsidieregeling voor keteninnovatieprojecten. Lees het onderzoek Analysis of Additional Funding Across the Green Hydrogen Value Chain.