Over GroenvermogenNL

Het programmabestuur

De Topsectoren Chemie, Energie en HTSM zijn de drijvende krachten achter GroenvermogenNL. Op basis van gesprekken met vele betrokken partijen in het land is een programmabestuur samengesteld waarin het bedrijfsleven, de kennissector en de publieke sector gepresenteerd zijn.

 

Over het programmabestuur:

Mr Marjan Oudeman, MBA was lid van het Executive Committee van het Europese deel van de Tata Steel Group (voorheen Corus) en Executive Director van de Strip Divisie van het staalbedrijf, en vervolgens lid van het Executive Committee van AkzoNobel. Zij is ook voormalig voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht. Oudeman is commissaris bij diverse bedrijven in binnen- en buitenland, waaronder UPM-Kymmene Corporation en Solvay SA . Daarnaast bekleedt zij nog diverse nevenfuncties.

Prof.dr.ir. Paulien Herder is decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen en hoogleraar Energiesystemen aan de Technische Universiteit Delft. Zij is gespecialiseerd in de energiesysteemintegratie en het fossielvrij maken van energie en industrie door middel van elektrochemische conversie, waarbij ze technische wetenschappen combineert met sociale en gedragswetenschappen. Zij was van 2013-2019 directeur van het Delft Energy Initiative, dat rond de 1000 energie-onderzoekers op de Delftse campus telt. Ze is lid van de Raad van Toezicht van de Hotelschool The Hague en lid van de Wetenschappelijke KlankbordCommissie van het Noordzee-overleg.

Visie op groene waterstof door Paulien Herder

Ir. Annemarie Manger is werkzaam bij Aramis CCS als Head of Joint team. Aramis is een samenwerking van TotalEnergies, Shell, Energie Beheer Nederland (EBN) en Nederlandse Gasunie. Aramis wil een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van de CO2-uitstoot van industrieën die moeilijk te verduurzamen zijn, door de realisatie van een grootschalige infrastructuur om CO2 te transporteren en op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee. Voor haar start bij Aramis was Annemarie werkzaam als directeur duurzaamheid en decarbonisatie bij Tata Steel, dat toen nadrukkelijk is gaan inzetten op de waterstofroute. Zij is Chemisch Technoloog en heeft een ruime ervaring in de energietransitie, waarbij ze haar kennis van decarbonisatie, duurzaamheid en projectmanagement combineert met een drive om spelers in de energietransitie te verbinden. Tot 2008 werkte zij bij het ingenieursbureau Fluor in het ontwerp, de opschaling en de realisatie van industriële projecten.

Visie op groene waterstof door Annemarie Manger