Informatiesessie donderdag 9 november op locatie

GroenvermogenNL ondersteunt innovatieve bedrijven en kennisinstellingen die zich inzetten voor grootschalige, kostenefficiënte productie van koolstofneutrale waterstof. Wil je meewerken en vooroplopen in de kansrijke ontwikkelingen rond groene waterstof? Meld je nu aan voor de informatiesessie over onze nieuwe subsidieregeling op donderdag 9 november in Utrecht. Na afloop is er een borrel waarop je alvast volop kunt netwerken. 

De call for proposal is gepubliceerd op de website van NWO, alle informatie vind je hier.

Interessante toekomst voor groene waterstof 

GroenvermogenNL wil de waterstofeconomie in Nederland versnellen. Zo willen we in 2030 klaar zijn om groene waterstof als drager en energiebron in de mix te gebruiken. Dat is niet alleen belangrijk voor de klimaatdoelstellingen, maar het biedt ook interessante economische kansen. Ook voor jouw organisatie.

Subsidieregeling voor koolstofneutrale waterstof maken 
We stimuleren de waterstofeconomie met verschillende regelingen. Naar verwachting kunnen we deze maand een nieuwe call openen gericht op het maken van koolstofneutrale waterstof. Hiervoor hebben we een subsidiebudget beschikbaar van € 35 miljoen.

Subsidie nu ook voor bedrijven 
Het gaat om een bijzondere call:

  • Behalve kennisinstellingen mogen ook bedrijven subsidie aanvragen (tot maximaal 40% van hun investeringskosten).
  • Vraagstukken vanuit het bedrijfsleven staan centraal. Wat hebben we in de praktijk nodig om waterstofproductie te versnellen?
  • Er is geen competitie tussen verschillende aanvragen. Als deelnemende partij werk je samen met andere bedrijven en instellingen aan één projectplan.
  • Vooraf neem je deel aan 2 workshops van 2,5 dag om een consortium te vormen en een projectplan te ontwikkelen.

Mogelijke onderwerpen voor een projectplan 

  • De call ondersteunt R&D op TRL-niveau 2-6 en kan bijvoorbeeld gaan om:
    ontwikkeling en verbetering van AWE- en PEM-elektrolysetechnologie, evenals de ontwikkeling van de Nederlandse toeleveringsketens voor materialen, componenten en systemen voor AWE- en PEM-elektrolysers;
  • het ontwikkelen, analyseren en testen van technologische innovaties die de prestaties van AWE- en PEM-elektrolysetechnologieën verbeteren, waarbij je ook kunt denken aan power electronics en compressie als onderdelen van de productieketen;
  • R&D van nieuwe generatie elektrolyseprocessen, zoals AEM- en SOEC-elektrolyse, inclusief radicaal nieuwe concepten;
  • R&D van CO2-neutrale waterstofproductie uit industriële restgassen.

Planning 
Vanaf nu kun je je als bedrijf of kennisinstelling inschrijven: uiterlijk 24 november 2023 dien je een Expression of Interest in. Hierna neem je deel aan de workshops, die in januari 2024 plaatsvinden. De deadline voor volledige aanvragen is 25 april 2024.

De call for proposal is gepubliceerd op de website van NWO, alle informatie vind je hier.

 

Informatiesessie op 9 november 

Op donderdag 9 november organiseert GroenvermogenNL samen met NWO een informatiesessie in Utrecht over de call gericht op de productie van koolstofneutrale waterstof. We geven dan meer informatie over het R&D-programma, de inhoud van de call en de aanmeldingsprocedure. Aanmelden kan hier.

Praktische informatie 
Datum: donderdag 9 november 2023
Programma: 
14.00 tot 14.30 uur – registratie en inloop
14.30 tot 16.30 uur – informatiesessie
16.30 tot 17.30 uur – netwerkborrel
Locatie:  
Van der Valk Utrecht
Winthontlaan 4
3526 KV Utrecht
Voertaal: Engels

Aanmelden voor de informatiesessie 

Meer informatie 

 

Wil je op de hoogte blijven van de subsidieregeling voor het maken van koolstofvrije waterstof? Abonneer je op de nieuwsbrief van GroenvermogenNL. Of stel een vraag aan Maryam Alimoradi Jazi, m.alimoradijazi@groenvermogennl.org. 

 Call for proposals is gepubliceerd, deze vind je hier.

GroenvermogenNL: versneld gebruik groene waterstof  

GroenvermogenNL is een programma van het Nationaal Groeifonds. Het wil het gebruik van groene waterstof in de Nederlandse industrie stimuleren en versnellen door in te zetten op R&D, pilotprojecten, demonstraties en Human Capital Agenda. Hiervoor is tot en met 2028 een budget gereserveerd van in totaal € 838 miljoen.